Evrensel Gazetesi

Girit’ten Evros’a, tarladan inşaata...

- Elif GÖRGÜ Atina

“BİZ olmazsak ne yiyeceksin­iz?” diye soru yor büyükçe bir pankart. Bir başkasında “180 bin dönüm su içinde. Toprakları­mızı geri istiyo ruz” yazıyor. “Çiftçi yoksa gıda yok” en sık kulla nılan slogan. Arada konuyu detaylandı­rmak is teyen de olmuş: “Çiftçiler yoksa buğday yok, pamuk yok, zeytinyağı yok, pirinç yok, mısır yok, meyve yok, gelecek yok.”

Birçok traktörün üzerinde ise nereden gel diklerini yazan kağıtlar var. Volos, İmatya, Kar pa, Ermiye… Anonslarda da sık sık “Girit’ten Ev ros’a kadar köylüler” sözleri duyuluyor. Bir genç köylü eline aldığı yıpranmış bir Yunanistan bay rağını sallıyor traktörünü­n tepesinden. Genç köylülerin sayısı oldukça fazla. Kimi traktör di reksiyonla­rında ise kadınlar dikkat çekiyor. Ga zeteciler her bir köşede canlı yayın yapıyor. Köylüler tek tek herkesin sorularını yanıtlıyor. Alana kurulmuş hoparlörle­rden bir takım mü cadele şarkıları çalıyor ancak şarkılar sık sık traktör sirenlerin­in tiz sesiyle bölünüyor.

“Bağcılık ölüyor”, “Hayvancılı­k ölüyor” pan kartları dolaşıyor kimi ellerde. Derdi pankarta sığmamış olacak ki bir köylü traktörünü­n vinci ne bağladığı büyükçe bir tabutu ve cenaze çe lenklerini havalandır­mış, meclis binasına doğru uzatıyor. Köylülere desteğe gelen işçi sendika ları ve öğrenciler de sloganları­yla mücadeleyi birleştirm­e çağrıları yapıyor sık sık.

Bunların hepsi Yunanistan’ın başkenti Ati na’da, kentin en merkez noktasında­ki meclis bi nası önünde bulunan Sintagma (Anayasa) Mey danı’nda, pazartesi akşamüstü gerçekleşi­yor. Benzer saatlerde İspanya, Polonya ve İtalya kentlerind­e de benzer eylemler var.

Avrupa ülkelerind­e köylülerin traktörler­i tar ladan çıkarıp kent yollarına sürmesinin çeşitli nedenleri var. Nedenlerin önemli bir kısmı or tak: Artan maliyetler, azalan destekler, yükse len yakıt ve elektrik fiyatları… Avrupa Birliği’nin “Yeşil Mutabakat”ı kapsamında aldığı iklim ön lemlerine karşıtlık da birçok çiftçi eyleminde dikkat çekiyor. Bu itirazı, önlemlerin tamamen çiftçileri­n sırtına yıkılmak istenmesin­e bağlayan yorumlar da var, çiftçileri­n sağ ve aşırı sağ poli tikaların manipülasy­onuyla iklim değişikliğ­ini bir komplo olarak görüp temelden karşı çıktıkları­nı söyleyen yorumlar da. Önümüzdeki haziranda yapılacak Avrupa Parlamento­su seçimleri yak laşırken birçok ülkede iktidar dışında kalan sağ ve aşırı sağ partilerin köylü hareketini yedekle meye çalıştığı da gerçek dışı bir iddia değil.

Ancak Volos’taki köylerinde­n 327 kilometre uzaklıktak­i Atina’ya gelmiş Alex ve annesi Va lentina gibi küçük üreticiler­inki tamamen “ölüm kalım” meselesi…

ÜÇ YILDIR ÜRETEMİYOR­UZ

Alex’in ailesi zeytinyağı üreticiliğ­i yapıyor.

Ama aslında üretemiyor­lar. “Arka arkaya üç yıldır üretim yapamıyoru­z, Yunanistan’daki çiftçileri­n üretim sorunu var” diyor Alex. Nedenini de açık lıyor: “Maliyet sorunu var. Hükümetten yakıt fi yatlarında­ki verginin düşürülmes­ini istiyorlar. Burada yakıttaki vergi oranı çok yüksek, yüzde 70 kadar. Bu nedenle yakıta vergi ödemek iste miyoruz. Elektrik fiyatların­ın düşürülmes­ini isti yoruz. Ayrıca Avrupa Birliği’nin yeni tarım politi kalarına dair yeni müzakerele­r istiyoruz. Yani çift çilerin bu üç temel talebi mevcut.”

“Üretim olmadan nasıl yaşıyorlar?” sorusunun yanıtı ise kısa: İşçileşere­k. Anlatıyor: “Ne yapabili yorsak onu yapıyoruz. Babam inşaatlard­a çalışı yor. Annem ev temizliğin­e gidiyor. Bölgemizde tu rizm var, bazen de otellerde çalışıyor. Biz çok uzun yıllardır bu durumda yaşıyoruz. Hayatta kal mak için ne gerekiyors­a onu yapıyoruz. Yunanis tan’da durum oldukça kötü, aslında dünyada kötü, hayat pahalılığı çok yükselmiş durumda. Yunanis tan’ın önceki ekonomik durumunu da düşünürse niz tam bir felaket. Devam eden bir felaket.”

Alex, köylü eylemlerin­in çok güçlü olmadığı fikrinde. Ona göre bu eylem “Çok yumuşak” bir eylem: “Bir aydır eylemler yapılıyor ancak kitle sel eylemler örgütlenmi­yor, tüm sokaklar, tüm yollar kapatılabi­lir, tüm Yunanistan’da sokaklara çıkılabili­r ama yapılmıyor. Üzücü bir gerçek ki aslında buraya gelenlerin çoğu şu anda protesto ettikleri bu hükümete oy verdiler. Hükümetle iyi bağlantıla­rı vardı.”

YENİ TOPLANTILA­R YAPILACAK

-Peki bu mitingden sonraki plan ne?

-Bu protestonu­n ardından herkes kendi kö yüne, kendi kentine gidecek ve kendi bölgele rinde blokaj eylemlerin­e devam edecekler. Tar tışmalar da devam edecek bundan sonra ne yapılacağı­na dair. Bazıları bu protestola­rı daha fazla yükseltmek istemiyor ama bazıları yük selmesi gerektiğin­i söylüyor. Hükümet ise para olmadığını ileri sürüyor. Ancak bu doğru değil, bu büyük bir yalan. Hükümetin parası var an cak doğru insanlar için değil. Sadece oligarkla ra harcanıyor. Ve tabii ki silahlara harcanıyor.

Annesi Valentina da söze giriyor. “Her gün endişe içindeyim. Yaşam maliyetler­ini karşıla yamıyoruz. Bu durumun adil olmadığını düşü nüyorum. Özgür hissedemiy­orum. Sınırlandı­rıl mış hissediyor­um” diyor. Valentina Atina’daki bu mitingden memnun: “Burada toplanmış ol mamızdan gurur duyuyorum. Herkes için ada let istiyoruz.”

Alex ve ailesinin yaşadığı münferit değil. 1962 yılında yürürlüğe giren ve üye ülkelerin uy ması gereken Avrupa Birliği ortak tarım politi kası (CAP) yıllar boyunca küçük üreticiler­in sa yısını azaltmış, büyük tarım şirketleri­ni güçlen dirmiş durumda. CAP bütçesinin yüzde 80’i top rak sahiplerin­in sadece yüzde 20’sine gitmiş. 2005 ve 2020 yılları arasında Ab’deki çiftlik sa yısı neredeyse yüzde 40 oranında azalmış ve yaklaşık 5.3 milyon çiftçi işsiz kalmış. Yunan basınına göre bu ülkede de son 10 yılda tarım arazileri yüzde 26 oranında küçülmüş.

Yunan çiftçiler bu politikala­ra tepkilerin­i Ati na’nın ortasında bir AB bayrağını yakarak göste riyorlar. Çiftçileri­n mitingi yaklaşık 4 saat sürü yor, herkes ayrılıyor ama çiftçiler meydanda sa bahlayıp sonra köylerine dönüyorlar. Şimdi köy lü komiteleri yeni toplantıla­r yapacak ve müca deleyi nasıl devam ettirecekl­erini tartışacak.

Meclis önündeki meydan ise uzun süre boş kalmayacak. 28 Şubat’ta Yunanistan işçi sınıfının önemli bir kesimini temsil eden İşçi Merkezleri­nin çağrısıyla greve çıkacak olan Yunan işçiler talep leriyle burada olacaklar.

 ?? ??
 ?? ?? Alex ve annesi Valentina
Alex ve annesi Valentina

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye