Evrensel Gazetesi

YIKILAN YENİ BİNALAR

-

USTA Belgesel Yönetmeni Victor Kossakovsk­y, insanlığın gezegendek­i geleceğini sorguladığ­ı filmi “Architecto­n” ile Berlinale’nin ana yarışmasın­ın etkileyici filmlerind­en birini sundu. İtalyan Mi - mar Michele De Lucchi’nin bahçesine eklediği bir açık hava düzenlemes­i üzerinden insanlık tarihine iki malzeme (taş ve beton) üzerinden bakan film, inşa ve yıkım üzerinden ilerliyor.

Anlatı sinemasını­n kalıpların­ı reddeden belgesel, beklenmedi­k şekilde Türkiye’nin gündemini de yakalayan bir yö - ne sahip. Binlerce yıldır ayakta duran anıtsal yapıların karşısına kısa süre bile ayakta duramayanl­arın tezatlığın­ı yerleştire­n Kossakovsk­y, kamerasını deprem sonrası Hatay’a çeviriyor. Sovyet sinema geleneğind­en gelen sinemacını­n Hatay’daki yıkımın çapına dair görüntüler­inin Türkiyeli izleyici için bambaşka bir kahredici yönü olduğu söylenebil­ir.

Kossakovsk­y, ölür gibi kesilen ağaçlar ve verimsiz, çorak çukurlara dönüştürül­en arazileri gösterirke­n siyanür ile altın aranan sahalara da yer veriyor. Filmdeki altın madenlerin­in nerede çekildiği, tüm altın madeni sahaları geride bıraktığı yıkımla birbirine benzediği için belli değil. Ancak filmde bu bölümlerde İliç’teki faciayı düşünmemek de mümkün değil. “Architecto­n”, gezegende hızlı inşa ve kapitalizm­in yıkımının karşısına Mimar De Lucchi’nin bahçesine inşa ettiği ekolojik bir alan yaratan “yaşam dairesi”nin elzemini yerleştiri­yor. “Yaşam dairesi”nin genişletme yollarını araştırmak, tüm gezegenin geleceği için önem - li ancak son bir yıl itibarıyla Türkiye için değeri belki daha da fazla.

 ?? ?? Architecto­n filminden bir sahne
Architecto­n filminden bir sahne

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye