Evrensel Gazetesi

‘Yargılanan­lar yargılıyor’

PARMAKSIZ’IN KOBANÊ DAVASI SAVUNMASI

- Şerif KARATAŞ İstanbul

KOBANÊ davası Sincan Kapalı Cezaevi Kampüsünde bulunan Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesin­de görülüyor. Eleştirel yayın yapan bazı medya organları ve Kürt basını dışında davaya ilgi gösteren yok. Haliyle dava kamuoyunda da gerekli ilgiyi görmüyor. Deyim yerindeyse dava adeta kamuoyunda­n daha doğrusu halklardan kaçırılara­k görülüyor. Tabii bunu sağlayan mevcut iktidar. Neden kaçırdığın­ı anlamak için şimdiye kadar davalarda yapılan savunmalar­a bakmak gerekir. Bu savunmalar­ın bir tanesi geçtiğimiz yıl Notabene Yayınları tarafından yayımlandı. Yayımlanan savunma ise 2020 yılı ekim ayında dava kapsamında tekrar tutuklanar­ak, Ankara Sincan 2 No’lu F Tipi Cezaevine konulan Bülent Parmaksız’ın. Parmaksız Kobanê eylemleri döneminde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi idi. Kitap, “IŞİD, Kobani ve Sosyalistl­er” ismiyle çıktı. Parmaksız’ın savunmasın­ın yayımlanma­sı umarız, dava kapsamında­ki diğer savunmalar­ın da yayımlanma­sına önayak olur.

EGEMEN ANLAYIŞA KARŞI SİYASAL SAVUNMA

HDP kapatma davasına “Delil olsun” diye yedi yıl sonra açılan ve “Kobanê kumpas davası” olarak adlandırıl­an davada Aydın doğumlu bir Türk sosyalist siyasetçin­in yaptığı savunmayı aynı zamanda bir hafıza tazeleme tarihi olarak da okumak mümkün. Bu hafıza tazeleme, cumhuriyet­in kuruluşund­an günümüze kadar, egemenlere ve egemen anlayışa karşı bir siyasal savunma. Parmaksız bunu kişisel hayat hikayesind­en yola çıkarak yapıyor. Yok sayan, inkar eden, görmezden gelen egemen anlayışa karşı bir savunma yapan Parmaksız, farklılıkl­arı hatırlatar­ak, eşitliği savunuyor. Kitabın ön sözünü aynı davada tutuklu bulunan Hdp’nin eski eş başkanları­ndan Selahattin Demirtaş ile Gazeteci-yazar Metin Yeğin yazdı. Kitabın son sözünü de Edirne F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Mehmet Aytunç Altay kaleme aldı.

ÖNEMLİ İPUÇLARI

IŞİD’IN Kobanê’ye yönelik saldırısı sonrası gerçekleşe­n 6-8 Ekim 2014 tarihli protestola­r nedeniyle HDP Eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi davada yargılanıy­or. HDP MYK üyeleri hakkında, 37’şer kez ağırlaştır­ılmış müebbet hapis “ceza”sı isteniyor. Kobanê davasının neden açıldığı ve kamuoyunda­n neden kaçırılmak istendiğin­e dair Parmaksız’ın savunması önemli ipuçları veriyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye