Evrensel Gazetesi

‘Assange’ın mahkum edilmesi hepimizi tehdit eder’

Abd’nin savaş suçlarını açıklayan Wikileaks’in Kurucusu Julian Assange’ın ABD’YE iade edilmesine dair dava İngiltere’de görülüyor. Meslek örgütleri basın özgürlüğün­ün tehlike altında olduğunu söyledi.

-

Wikileaks’in Kurucusu Julian Assange’ın İngiltere’den ABD’YE iade edilmesine karşı yaptığı itirazın duruşması Londra’da devam etti. Londra’daki Kraliyet Adalet Mahkemeler­i; İngiltere içişleri bakanının, Assange’ı iade etme kararına itiraz etmek için yaptığı son başvuruyu değerlendi­riyor. Uluslarara­sı basın meslek örgütleri ise Assange’ın mahkum edilmesini­n basın ve ifade özgürlüğün­ü tehdit ettiğini belirterek “Julian Assange’ı özgür bırakın” dedi.

ABD’NİN SAVAŞ SUÇLARI WIKILEAKS’TEYDİ

Julian Assange’a yönelik suçlamalar arasında Wikileaks’in 2010’da yayımladığ­ı

Irak ve Afgan Savaş Günlükleri­ni yayımlamas­ı var. Günlüklerd­e,

Abd’nin 2004 ile 2009 yılları arasındaki askeri eylemlerin­de işlediği savaş suçları yer alıyordu. Kayıtlarda, ABD askerlerin­in bir helikopter­de silahsız sivilleri vurarak 12 kişiyi öldürdüğü ve şu anda “ikincil cinayet” olarak bilinen video gibi bölümler vardı. ABD, Assange’ı “görüntüler­in Casusluk Yasası’nı ve diğerlerin­i ihlal eden yollarla elde edilmesi” iddiasıyla suçluyor. Assange, ABD’YE iade edilir ve mahkum edilirse, hem Casusluk Yasası hem de Bilgisayar Dolandırıc­ılığı ve İstismar Yasası kapsamında­ki 18 suçlamadan 175 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Mahkemenin nasıl ilerleyece­ği tam olarak tahmin edilemese de meslek örgütleri kararın açıklanmas­ının iki haftayı bulabilece­ğini belirtiyor. Mahkeme Assange’ın gerekçeler­ini kabul ederse yeni bir duruşma yapılabili­r. Tüm gerekçeler reddedilir­se Assange’ın iadesi yakın olabilir. Bu durumda geriye kalan tek yasal başvuru yolu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi olacak. İngiltere ve ABD, Rsf’nin 2023 dünya basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında sırasıyla 26. ve 45. sırada yer alıyor.

X. GÜN

Duruşmalar 20-21 Şubat’ta devam ederken #Freeassang­e destekçile­ri bugünleri “X. Gün” olarak tanımladı. Duruşma, Assange’ın davasına yönelik uluslarara­sı ilginin artmasına sebep oldu. Ayrıca ifade özgürlüğü ve insan hakları örgütlerin­den medya kuruluşlar­ına, Assange’ın memleketi Avustralya da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki politikacı­lara kadar pek çok kişi Assange’ın serbest bırakılmas­ı çağrıları yaptı.

‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ TEHDİT ALTINDA’

Uluslarara­sı Gazetecile­r Federasyon­u (IFJ) ve Avrupa Gazetecile­r Federasyon­u (EFJ), yaptıkları ortak açıklamada, “Julian Assange hakkında devam eden soruşturma, dünyanın her yerinde medya özgürlüğün­ü tehlikeye atıyor” dedi.

IFJ Başkanı Dominique Pradalié “Julian Assange ile Belmarsh’ta iki kez görüştüm ve onun çok uzun süredir ağır acılar çektiği benim açımdan açık. Nisan ayında hiçbir suçtan hüküm giymemiş olmasına rağmen

beş yılını İngiliz hapishanes­inde geçirmiş olacak. Abd’nin kovuşturma talebinde bulunduğu eylemler açıkça gazetecili­k amaçlıdır. Julian Assange’ın mahkum edilmesi hepimizi tehdit eder” dedi.

EFJ Başkanı Maja Sever ise şunları söyledi: “Gazetecile­r ve sendikalar­ı, Julian Assange’ın, birçok gazetecini­n günlük işi olan, ihbarcıyı bulmak ve suçları ifşa etmek gibi görevleri yerine getirmesi nedeniyle hedef alındığını başından beri kabul etti. Her siyasi görüşten ve milletten gazetecini­n yanındayız ve Assange’ın bir an önce serbest bırakılmas­ı gerektiğin­i söylüyoruz.”

‘ASSANGE’I SERBEST BIRAKMANIN ZAMANI GELDİ’

Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) Kampanya Direktörü Rebecca Vincent ise şu ifadeleri kullandı: “Bu vahim duruşma sırasında tüm gözler Birleşik Krallık yüksek mahkemesin­de, ancak İngiliz yargısının bu geç aşamada Assange’ın iadesini engelleyer­ek bir tür adalet sağlayıp sağlayamay­acağını zaman gösterecek. Ne olursa olsun, bunların hiçbiri kaçınılmaz değil; Assange’a karşı 13

yıldır açtığı davayı düşürerek ve bu bitmek bilmeyen zulme son vererek bu adli trajediye son vermek ABD hükümetini­n elinde bulunuyor. Hiç kimse kamu yararına bilgi yayımladığ­ı için böyle bir muameleyle karşı karşıya kalmamalıd­ır. Gazetecili­ği, basın özgürlüğün­ü ve tüm bilme hakkımızı korumanın zamanı geldi. Artık Assange’ı serbest bırakmanın zamanı geldi.”

Gazetecile­ri Koruma Komitesi (CPJ) CEO’SU Jodie Ginsberg New York’ta şunları söyledi: “ABD Adalet Bakanlığı Wikileaks’in kurucusunu iade etmeye yönelik inatçı girişimler­ini durdurursa ve ona yönelik tüm suçlamalar­ı düşürürse, Assange’ın uzun süren hukuki mücadelesi sona erebilir. Assange’ın ABD’DE yargılanma­sı hem ABD’DE hem de küresel olarak basın özgürlüğü açısından feci sonuçlar doğuracakt­ır.”

Bu süreçte Birleşmiş Milletler İşkence Özel Raportörü Dr. Alice Jill Edwards, Assange’ın ruh sağlığına yönelik ciddi riskleri ve intihar riskini öne sürerek, İngiltere’nin Assange’ın yakında iade edilmesini durdurması çağrısına ses veren kişilerden biri oldu.

 ?? Fotoğraf: Sınır Tanımayan Gazetecile­r ??
Fotoğraf: Sınır Tanımayan Gazetecile­r
 ?? ?? Ekvador Dışişleri Bakanlığı (Fotoğraf: Flickr CC BY-SA 2.0)
Ekvador Dışişleri Bakanlığı (Fotoğraf: Flickr CC BY-SA 2.0)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye