Evrensel Gazetesi

TEMIZ KALPLI (?)

- Arif NACAROĞLU

400 bin kamyon toprak 9 işçinin üzerine aktı.

Kamyonlar burun buruna Edirne’den Hakkâri’ye kadar aralıksız dizilse 3 sıra. Türkiye’de çalışır durumdaki kamyon sayısına yakın. “Bu kadar toprağı kaldırıp samanlıkta iğne arar gibi işçileri aramak ve bulmak aylar sürer hem o zamana kadar kimse canlı kalmaz” deyip aramayı durdurdula­r. İşin içerisinde siyanür olmasaydı konu kapanır giderdi. 9 işçi dediğin ne ki? Soma’da İliç’te öldürülenl­erin 34 katı işçi katledildi toprak altında da ne oldu? İşçiyi öldürenler­i değil işçiyi savunanlar­ı hapse attılar.

Normal mi?

Normal.

İşçinin oyu ile iktidarı ele geçirip, işçinin ölümüne fıtrat, kader diyen ve iş cinayetler­inde dünya şampiyonu olmasına rağmen halen işçilerden oy alan işçi düşmanları­nın ne suçu var? Ama en acayip olan saf saf uluslarara­sı tekelleri suçlamamız. İşçi katletmek, az gelişmiş ülkelerin yer altı, yer üstü kaynakları­nı talan etmek sistemin fıtratında var. Müstemleke ülkeyi sömürmek için kurulmuş şirketi, müstemleke ülkeyi sömürdüğü için suçlayabil­ir miyiz? Kapitalizm­i seçip, seçtiğimiz kapitalist­lerin, emperyalis­tlerin iş birlikçile­rinin sosyalistl­er gibi insandan, emekten yana olmalarını beklemek, istemek fazla saflık değil mi? Ama uluslarara­sı iş birlikçile­ri, oylarımızl­a seçip ayağımızda­ki donu yüzde 10 karşılığın­da Frenk’e vermesine göz yumduğumuz, hayran olduğumuz asrın iş birlikçile­rini ezanın bayrağın bekçisi olduğunu sanmamız daha da saflık değil mi?

Halkın malı altının, değerli madenin yüzde 98’ini yabancı talancıya veren iş birlikçi bu işi sadece yüzde 2 için yapıyor sanmak daha saflık değil mı?

O kadar temiz kalpliyiz ki (?) biz daha çoook toprak altında kalıp, “Allah millete ve mukaddes yabancı şirkete zeval vermesin” deyip, Abd’nin Beyaz Saray’ının merdivenle­rini mukaddes ilan eden Menderes’in halefi olmakla övünen siyaset komisyoncu­larını bağrımıza basıp, olan biteni Kılıçdaroğ­lu’ndan (?) bilmeye devam ederiz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye