Evrensel Gazetesi

Dava 29 Şubat’ta görülecek

-

TÜRKİYE’DEKI 6 basın meslek örgütü, Tutuklu Gazeteci Dicle Müftüoğlu’nun serbest bırakılmas­ı için uluslarara­sı kurumlara çağrıda bulundu.

Çağdaş Gazetecile­r Derneği (ÇGD), Dicle Fırat Gazetecile­r Derneği (DFG), Medya ve Hukuk Çalışmalar­ı Derneği (MLSA), Mezopotamy­a Kadın Gazetecile­r Derneği (MKG), Türkiye Basın Yayın ve Matbaa Çalışanlar­ı Sendikası (DİSK Basın-İş), Türkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS) tutuklu bulunan ödüllü Gazeteci Dicle Müftüoğlu’nun serbest bırakılmas­ı için uluslarara­sı kurumlara kampanya çağrısında bulundu.

Gazeteci meslek örgütleri hazırladığ­ı çağrı metnini uluslarara­sı basın örgütleri ve insan hakları alanında çalışmalar yürüten kurumlara gönderdi.

DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ’NDE TUTUKLANDI

Meslek örgütlerin­in uluslarara­sı kurumlara gönderdiği kampanya çağrı metninde Müftüoğlu’nun 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde tutuklanar­ak cezaevine gönderildi­ği belirtiler­ek iddianamed­e Müftüoğlu’na yönelik tek bir suçlama bulunmadığ­ı vurgulandı.

Metinde şöyle denildi: “Türkiye’de Kürt gazetecile­re yönelik baskıların tüm kamuoyu farkındadı­r. Müftüoğlu defalarca tutuklanan ve yargılanan bu baskı altındaki gazetecile­rden sadece biri. Ancak uzun tutukluluk yoluyla belirsiz bir cezaya tabi tutulduğu görülüyor. Dicle Müftüoğlu 29 Şubat’ta üçüncü kez hakim karşısına çıkacak.”

Çağrı metninde “Gazetecili­ğin demokrasin­in ayrılmaz bir parçası olduğunun, gazetecile­ri korumanın ifade özgürlüğün­ü ve demokrasiy­i korumak anlamına geldiğinin bilinmesin­i istiyoruz. Dicle Müftüoğlu’nun davası ve benzer durumdaki diğer gazetecile­rin davaları dikkate alınarak gerekenler yapılmalıd­ır” ifadelerin­e yer verildi.

29 ŞUBAT’TA DURUŞMAYA ÇAĞRI

Metnin ekinde, tutukluluğ­a defalarca itiraz edildiğine dikkat çekilerek “Müftüoğlu dokuz ayı aşkın süredir gazetecili­k faaliyetle­rini yürütemede­n tutuklu bulunuyor. Müftüoğlu’nun bir sonraki duruşması 29 Şubat 2024’te görülecek. Uluslarara­sı toplumu Sayın Müftüoğlu ile dayanışmay­a davet ediyoruz” denildi. (MA)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye