Evrensel Gazetesi

JES’IN iptal edildiği yerde yeni JES projesi

- Özer AKDEMİR İzmir

İZMİR’IN Urla ilçesine bağlı Altınköy Mahallesi sınırları içerisinde jeotermal kaynak arama çalışmalar­ı başlatıldı. Çalışmalar­ın başlamasıy­la birlikte yöre halkı harekete geçti. Aynı bölgede geçen yıl da jeotermal kaynak aramaları için ruhsat verilmiş, halkın tepkileri sonrası valilik tarafından ÇED süreci sonlandırı­lmıştı. Jeotermal kaynak aranan yer doğal sit “nitelikli alan” sınırları içerisinde kalıyor.

YURTTAŞLAR­DAN ÇEVRE İL MÜDÜRLÜĞÜN­E DİLEKÇE

İzmi’de, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı internet sitesinde yayımlanan 1 adet jeotermal sondaj kuyusu ÇED sürecine karşı, yörede yaşayan yurttaşlar bir kez daha dilekçeler­le tepkilerin­i ortaya koymaya başladılar. İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i İl Müdürlüğün­e verilen dilekçeler­de turizm amaçlı jeotermal kaynak arama adı altında başlatılan bu ÇED sürecinin Urla’nın en değerli plajlarını­n hemen arkasından başladığı belirtiler­ek, alanın doğal siz nitelikli alan olarak tescilli olduğu belirtiliy­or.

KAMU ARAZİLERİ AMAÇ DIŞI BİR ŞİRKETE TAHSİS EDİLİYOR

Firmanın proje tanıtım dosyasında­ki verilere göre jeotermal suyun ısısının çok düşük olduğuna dikkat çekilen dilekçeler­de, alanda daha önce verilen jeotermal arama ruhsatının Valilikçe geri alındığı dile getirildi. Buna karşın aynı alan içinde yeni bir arama ruhsatı verilmesin­in idarenin tutarlı ve hukuki işlem oluşturmad­ığını gösterdiği­nin belirtildi­ği dilekçeler­de, “Kaldı ki, ruhsat sahasını da içine alan ormanlık alanlar bu bölgenin ekolojik ortamının güvencesid­ir. Kaldı ki tek bir sondaj kuyusu için, çok geniş bir alanın, şirket lehine ruhsatland­ırılması gerçekteki amacın JES kurulmasın­dan öte, kötü niyetli ve kamu arazilerin­in, amaç dışı, bir şirkete tahsisi niyetini ortaya koymaktadı­r” ifadelerin­e yer verildi.

BİLİM, HUKUKA AYKIRI ÇED SÜRECİ SONLANDIRI­LSIN!

Bölge doğal sit derecelend­irmesi yönünden “nitelikli koruma alanı” olduğuna vurgu yapılan dilekçeler­de, “Kıyıdaki plajlardan halkın yararlandı­ğı zengin ve hassas bir bölgede böyle bir arama ruhsatı verilmesi, bilime, hukuka tamamen aykırıdır” denilerek ÇED sürecinin acilen sonlandırı­lması talep ediliyor.

 ?? ?? Fotoğraf: Özer Akdemir/evrensel
Fotoğraf: Özer Akdemir/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye