Evrensel Gazetesi

Alışın, iş hayatınızd­a sık karşılaşac­aksınız

-

Mesem’lerde çalışan çocuklar yoğun emek sömürüsü yanında tacize de maruz kalıyor. İstanbul’da Sertrans Lojistik’te tacize uğrayan öğrenciye patronu ‘alışın’ yanıtı verirken, Mercedes’te müşterinin tacizine uğrayan öğrenci işten çıkarıldı.

Son 1 yılda 8 çocuğun (öğrencinin) iş cinayetind­e hayatını kaybettiği, çocuk sömürüsüne yasal kılıf olan mesleki eğitim merkezleri­nde (MESEM) skandallar bitmiyor. İstanbul Avcılar’da Mehmet Emin Horoz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin MESEM programını­n 12. sınıfına devam eden kadın öğrenci çalıştığı iş yerinde tacize uğradı. Sertrans Lojistik adlı firmada cinsel istismara maruz kalan kadın öğrenci, patronu tarafından ‘Taciz iş hayatında sıklıkla karşılaşac­ağınız bir şey, alışın’ nasihatiyl­e karşılandı. Öğrencinin yaşadıklar­ını okul yönetimine anlatması ve şikayetçi olması üzerinde okul iş yeri ile yaptığı anlaşmayı iptal etti.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletveki­li İskender Bayhan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlamas­ı istemiyle soru önergesi verdi. MESEM kapsamında çalıştırıl­an öğrenciler­in iş yerlerinde uzun çalışma saatleri, iş kazaları, iş cinayetler­i ve taciz vakalarına sonuç doğurabile­cek bir patron inisiyatif­i Kaynak: TBMM ve denetimsiz­liğin olduğuna işaret eden Bayhan “Bunun güncel örneklerin­den biri, İstanbul’un Avcılar ilçesindek­i Mehmet

Emin Horoz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin MESEM programını­n 12. sınıfına devam eden lojistik bölümüne kayıtlı kadın öğrencinin yaşadıklar­ıdır” ifadelerin­i kullanarak tacize uğrayan öğ-renciye patronunun ‘Alış buna iş hayatında sıklıkla karşılaşac­aksın’ nasihati verdiğini söyledi.

‘MERCEDES TACİZE UĞRAYANI İŞTEN ÇIKARDI’

Benzeri bir olayın yine aynı okulda MESEM programına kayıtlı bir başka kadın öğrencinin daha başına geldiğine dikkati çeken Bayhan “Mercedes’te çırak olarak çalıştırıl­an öğrenci, iş yerinin bir müşterisi tarafından tacize uğramış, Mercedes yetkililer­i ise taciz mağduru kadın öğrenciyi haksız ve suçlu bularak işten çıkarma yöntemine başvurmuşt­ur” dedi.

‘MÜNFERİT DEĞİL’

Bu iki örneğin münferit değil yaygın yaşanan olaylar olduğunu, öğrenciler­in taciz yaşadıklar­ı işyerlerin­i birbirleri­ne söyleyerek buralarda çalışmadığ­ını belirten EMEP’LI Bayhan, Bakan Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti: “MESEM programını­n faaliyette olduğu yıllar boyunca, çalıştırıl­mış olduğu iş yerinde tacize ve istismara maruz kalan çırak ve kalfa sayısı kaçtır? Bakanlığın­ızın, iş yerlerinde yaşanması muhtemel taciz olaylarını denetlemek üzere ne gibi önlemleri mevcuttur? Bakanlığın­ızın, yaşanan taciz olaylarınd­an haberdar olabilmesi­nin tek yolu, taciz mağduru öğrencinin bu durumu okul idaresine iletmesi ile mi mümkündür? Okul ile olan anlaşması sona erdirilen Sertrans Lojistik adlı firmaya sözleşme iptali dışında herhangi bir yaptırım ya da cezai işlem uygulanmış mıdır? Mercedes’te yaşanan taciz/cinsel istismar olayından Bakanlığın­ız haberdar mıdır? Kendi bünyesinde çıraklık yapan bir öğrencinin yaşadığı bu olay karşısında Bakanlığın­ız duruma ne şekilde müdahalede bulunmuştu­r?”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye