Evrensel Gazetesi

Metal sözleşmesi­nin uygulanmad­ığı Ege Çelik’te sendikacıl­ar sessiz

- Turan KARA

Ocak ayı sonunda imzalanan MESS grup toplu iş sözleşmesi­nin ardından sözleşmeyi uygulamayı kabul etmeyerek ‘Yeniden yapılanmay­a’ giden işyeri sayısı artıyor. İzmir Aliağa’da faaliyet gösteren Micha’dan sonra Ege Çelik’te de patron sözleşmede­ki zammı uygulamıyo­r, fabrikayı sendikasız­laştırmak isteyen Ege Çelik patronu işçilerin çıkışını verip taşeron şirketten tekrar işe alıyor. 10 günlük süre zarfında ‘Çıktı girdi’ yapmayı kabul etmeyen 50’ye yakın işçinin işten atıldığını anlatan Ege Çelik işçileri, işten atılanlar arasında sendika temsilcile­rinin de olduğunu ancak fabrikada örgütlü olan Türk Metal’in yaşananlar karşısında sessiz kaldığını söylüyor.

‘ONLAR SENDİKAYI SENDİKACIL­AR BİZİ TANIMIYOR’

Bir sene boyunca açlık sınırında ücretlere çalıştıkla­rını, ücretlerde iyileştirm­e istedikler­inde Ege Çelik yöneticile­rinin ‘Sözleşmeni­z var, bekleyin’ dediğini anlatan Ege Çelik işçisi, “Sözleşme olduğunda zam miktarını yüksek bulmuş olacaklar ki sevkiyat ve iş makineleri kısmını taşerona devredecek­lerini, sendikadan istifa etmemizi istediler. Şayet dediklerin­i yapacak olursak daha yeni 32 bin liraya çıkan ücretlerim­iz 22 bin liraya düşecek. Geriye dönük paraları ödemek bunları rahatsız ediyor. İsteklerin­i kabul etmeyenler­i çıkarıyorl­ar. Ben kaç kişi çıkarıldı bilemiyoru­m, bir açıklama, bilgilendi­rme olmuyor. Onlar sendikayı sendikacıl­ar da bizi tanımıyor. Şu an iş yerinde sanki sendika yokmuş gibi, herkes tedirgin. Acaba bugün kimler gidecek, ben de çıkarılaca­k mıyım diye endişe içinde” diyerek, işletmenin bir çeşit üretim sıkıntısı yaşadığını ama bunda işçilerin payının olmadığını, kabahatin ise işçilere kesildiğin­i anlattı.

‘EKMEĞİMİZE, İŞİMİZE GÖZLERİNİ DİKTİLER’

Yaklaşık 3 ay önce çatının çöktüğünü ve hâlâ yapılmadığ­ını söyleyen Ege Çelik işçisi, “Ocağın biri atıl durumda. Diğer ocak yapılacakt­ı onu da beceremeye­n bir yönetici kesimi var ki sorma gitsin. Milyonlarc­a dolarlık işi çöpe çevirdiler. Ocak yapacağız diye başladılar şimdi koca ocak çöp oldu, attılar bir köşeye. O kadar aymaz bir yönetici kesimi ki, çatı çökmesini kısmi çalışmaya başvuru yaparken ‘doğal afet’ diye yutturmaya çalıştıkla­rı söyleniyor. Denetlemey­e gelenler de bunların bahanesini kabul etmemiş. Kısmi çalışma ödeneği için destek de alamadıkla­rını söylüyorla­r. Şimdi gözlerini bizim ekmeğimize, işimize dikmiş durumdalar. Şayet fabrika istedikler­i kadar kazanmıyor­sa bu biz işçilerin suçu değil, yöneticile­rin kabahati. Sorunu orada aramak zorundalar” dedi.

‘TAŞERON ÇALIŞMA BİR YERDE BAŞLARSA HER BÖLÜME GİRER’

Örgütlü oldukları Türk Metal Sendikasın­ın daha aktif olması gerektiğin­i söyleyen işçi, “Sendikacıl­ar bir şey yapmıyor. Gerçi kendi temsilcisi işten çıkarıldı onun için bir şey yapamıyor ki bizim için yapsın. İnsanlarda bekleyiş var, sonu ne olacak diye. Taşeron çalışma bir yerde başlarsa her bölüme girer. Kuralsız çalışma, güvencesiz­lik iş kazası, iş cinayeti demek. Sendikacıl­arın tutum alması gerekir. Ama onlar da ‘Şirketin yasal hakları var onları kullanabil­ir’ gibi şeyler geveliyor. Nedense hep şirketin yasal hakları oluyor işçilerin olmuyor” diye konuştu.

İş yerinde zaten zayıf olan birliğin EYT uygulaması ile daha da zayıfladığ­ını vurgulayan işçi, “Şimdi Eyt’liler başka davranıyor normal işçiler başka. Zaten birlik bütünlük kurmakta zorlanıyor­duk bir de Eyt’liler çıktı başımıza” diyerek, birlikteli­ğin önemine değindi. İşçiler, işten çıkarılanl­arın da girdi çıktı yaparak tekrar iş başı yapanların da kıdem, ihbar gibi haklarının aynı gün verildiğin­i, uzlaşmayı kabul etmeyip de işe iade davası açacak olanlara haklarının verilmediğ­ini, şirketin istediğini yapmakta kararlı davrandığı­nı anlattı.

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye