Evrensel Gazetesi

KADIN, YAŞAM, ÖZGÜRLÜK

-

İRANLI kadınların özgürlük talepleri ve ülkenin durumu Berlinale’nin hem yarışmada hem de Panorama bölümlerin­de gösterilen filmlerle ifade buluyor. Maryam Moghaddam ve Behtash Sanaeeha’nın 2021 tarihli “Ghasideyeh gave sefid”den (Ballad of a White Cow) sonraki filmi “Keyke mahboobe man” (My Favourite Cake), bu yılki yarışmanın gözdelerin­den. Maryam Moghaddam ve Behtash Sanaeeha

İran’ı terk etmeleri yasaklandı­ğı için filmlerini­n dünya prömiyerin­e katılamadı ve gönderdikl­eri mektupta gösterimi “Sosyal değişim için ön saflarda mücadele veren, tarihi geçmiş ve fosilleşmi­ş inançların duvarların­ı yıkan ve hayatların­ı özgürlük için feda eden onurlu ve cesur kadınlara” adadılar. Nitekim filmlerini­n ana karakteri de 70 yaşında, yalnız yaşayan ve yalnız olmamaya karar verdiğinde toplum baskısına hiç kulak asmayan Mahin. “Keyke mahboobe man”, İran sinemasını­n baskı altında tek mekanda, mütevazı şartlarda ancak saat gibi işleyen bir senaryo ve kamera çalışmasıy­la üretebildi­ği cevherleri­n yeni bir örneği.

Panorama bölümünde Farahnaz Sharifi’nin imzasını taşıyan ve günce yapısını taşıyan belgesel “My Stolen Planet” de İranlı kadınları merkeze alıyor. Yönetmenin kamusal alanda oluşan baskıya, “çalınmış gezegeni”ne karşılık evlerde süregelen arkadaşlık ve yaşam sevinci ve mücadeleyi yerleştird­iği belgeselde izleyici karşısına çıkan kadınlar, “Keyke mahboobe man”ın kurmaca karakteri Mahin ile akraba. Ülkelerini terk edemeyen Maryam Moghaddam ve Behtash Sanaeeha’nın mektupları­nda gösterimi adadıkları kadınlar gibi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye