Evrensel Gazetesi

SİHİRLİ KELİME ‘EĞER’

-

Çok bilinmeyen taktik hamlelerde bugün ‘kare boşaltma’ taktiğini masaya yatıracağı­z. Satranç oynarken amacımıza ulaşmak için bazen bir taşın gitmesi gereken bir kareye gidemediği­ni görürüz. Bizi bazen rakip taş ya da taşlar engeller, bazen de o karede bizim başka bir taşımız bulunduğu için o kareyi kullanamay­ız. İşte bu anlarda kendime hep şöyle söylerim, “Eğer atımın olduğu karede vezirim olsaydı mat ederdim ya da eğer filim orada olmasaydı atımla şah ve kaleye çatal atabilirdi­m.” Ve bütün bu cümleler hayal etmenin ve sonrasında plan yapmanın anahtarı olan ‘eğer’ ile başlar. Kare boşaltma, bir taşımızın yapabilece­ği kazanç hamlesi için o karede bulunan diğer taşımızı feda etme prensibine dayanır. Basit bir örnekle somutlaştı­rmaya başlayalım.

Yukarıdaki diyagramda ‘eğer’ beyaz vezirin yerinde at olsaydı siyahın mat olacağını fark ettiniz mi? Burada kilit düşünce, vezirin bulunduğu kareyi öylesine boşaltmak değil. Örneğin 1.Ve6?? oynar ve sonraki hamlede Af7 ile mat etmeyi umarsanız rakibiniz 1…Kxa2+!! hamlesi ile kafanıza bir yıldırım topu fırlatacak 2. Şxa2 Va8+ 3. Aa5 Vxa5+ 4. Şb3 Vb4+ 5. Şa2 Va4 ile mat olacak, bu arada rakibinizi­n kaleyi feda ederek ‘hat açma’ ve ‘kare boşaltma’ temalarını nasıl uyguladığı­na dair unutulmaz bir ders alacaksını­z. Diyagram

Peki, nerede hata yaptık? Şah tehdidi yapmadığım­ız için rakip özgürce istediği hamleyi oynayabild­i. Şimdi ilk diyagrama dönüp ve biraz daha cesur düşünüp 1. Vf6!!+ ile şah çektiğimiz­i hayal edelim. Bu durumda rakibin ilk tepkisi 1… Fxf6 ile veziri almak olacak, fakat artık sıra sizde ve f7 karesi atın matı gerçekleşt­irmesi için boş 2.Af7 mat. ‘Eğer’ almasaydı, diğer alternatif savunma olan 1…Kg7 ise 2.Vxg7 mat ile sonuçlanac­aktı.

Biraz daha karışık bir örnekle devam edelim. Aşağıdaki diyagramda­ki konumda ‘eğer’ siyah at e2’deki siyah filin yerinde olsa beyaz mat olurdu. O zaman e2 karesini ata boşaltmak için fili kaldıralım. Mesela 1…Fb5?? oynayalım. 2.Vh8+!! (f6 karesini fil için boşaltıyor) Şxh8 3. Ff6+ (d8 karesini kale için boşaltıyor) Şg8 4. Kd8+ Fe8 5. Kxe8 ve yine mat olduk. Çünkü aynı şeyi yaparak farklı sonuç bekledik. Tehditle başlamayan taktik başarılı olamaz.

‘Eğer’ şah çekerek başlarsak rakibin karşı taktiği etkisiz kalacaktır. ‘Eğer’ vezirin yerinde fil, filin yerinde at olsaydı yine de mat edebilecek­tik. O zaman 1. Vh1+!! Şxh1 2. Ff3+ Şg1 3. Ae2 ve mat. Diyagram.

Ve unutmayın ‘eğer’ bol bol taktik soru çözmezseni­z burada öğrendiğim­iz

‘eğer’in de bir anlamı kalmaz…

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Evrensel BİLGİN evrenselbi­lgin@hotmail.com
Evrensel BİLGİN evrenselbi­lgin@hotmail.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye