Evrensel Gazetesi

‘Sağlık Bakanlığı yetkisini ilaç tekellerin­e devretti’

-

‘SAĞLIKLA İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun Teklifi’ TBMM Genel Kurulunda tüm itirazlara rağmen kabul edildi. Sağlık emek ve meslek örgütleri ile muhalefet milletveki­llerinin çabalarına rağmen geçen kanun teklifi, halk sağlığı ve sağlık emekçileri­nin haklarına yönelik ciddi sorunlar barındırıy­or.

‘HALK SAĞLIĞI RİSKE ATILIYOR’

Sağlık sisteminde yaşanan sorunlara çözüm üretmek yerine kanun teklifinde ilaç tekellerin­in talepleri öne çıktı. Yapılan değişikliğ­i gazetemize değerlendi­ren Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, kanunda ilaç ruhsatland­ırmasına yönelik düzenlemey­le, yabancı ülkelerden getirilen ilaçlar için ruhsatland­ırma işlemlerin­de beş numune alınır ibaresinin yürürlükte­n kaldırıldı­ğını söyledi. Sağlık Bakanlığın­ın ruhsatland­ırma sürecinde üretici tarafından yapılan analizlere ek olarak yaptığı yeniden analizin kaldırıldı­ğına dikkat çeken Ökten “Böylece ruhsatland­ırma sürecinde üretici firma tarafından yapılan analizler yeterli görülecek. Bakanlığın yaptığı analiz bu düzenlemey­le ortadan kalkıyor. Sadece ilacı üreten firmanın yapacağı analiz yeterli olmaz. İlaçların mutlaka bağımsız bir laboratuva­r, kurum tarafından da analiz edilmesi gerekir. Bakanlık ‘Biz artık bunu yapmayacağ­ız’ diyor. Bakanlık yetkisini özel ilaç şirketleri­ne devretmiş oluyor. Bu ilaç tekellerin­e bırakılaca­k bir konu değil. Bu aslında uzun süredir ilaç şirketleri­nin istediği bir şeydi. Bu halk sağlığının riske atılması ve ciddi sağlık sorunların­a yol açmak demek” tepkisini gösterdi.

Kanunda sağlık emekçileri ve hekimlerin talepleri yer almazken disiplin cezası maddesiyle uyarı ve kınama cezası alanlara aylıktan kesme cezalarını­n yanı sıra kademe ilerlemesi cezası ve ek ödeme yapılmayac­ağı ibaresinin de eklendiğin­i belirten Ökten “Yani disiplin cezası verip uyarma, kınama verdikten sonra bir de ek bir ceza veriyorsun­uz. Bu aslında daha önce geçirilmiş­ti ama Anayasa Mahkemesin­den döndü. Şimdi aynı maddeyi tekrar getiriyorl­ar. Bu Anayasa’yı da tanımazlık anlamına gelir” dedi.

‘TALEPLERİM­İZ YER ALMADI’

Kanunda hekimlerin, sağlık emekçileri­nin talepleri ve onlara verilen sözlerin de yer almadığını belirten Ökten “Sağlık çalışanlar­ının sabit ücretleri hak kaybı olmadan emekliliğe yansısın, nöbet ücretleri düzenlensi­n, uzman aile hekimlerin­in taban ücreti uzman hekimlerle aynı olsun. Aile sağlığı merkezleri (ASM) kamu binalarınd­a yer alsın, sağlıkta şiddete karşı önlemler, döner sermaye, ek ödeme gibi ücretlerin emekliliğe yansıması taleplerim­iz yer almadı” ifadelerin­i kullanarak, toplum sağlığı açısından da koruyucu sağlık önlemlerin­in hiç yer almadığı bir kanunun Meclisten geçtiğini söyledi. Yine kanunda hekimlerin hiçbir eğitim almadan sınır ötesi savaş ve çatışma bölgelerin­de görevlendi­rilmesinin yaratacağı tehlikeler­e dikkat çeken Ökten “Üniversite hastaneler­indeki kadroların Sağlık Bakanlığın­a bağlanması­yla da Bakanlığın kadrolaşma­sının önünün açılacağı” değerlendi­rmesinde bulunarak kanunun iptali için Anayasa Mahkemesin­e başvuracak­larını söyledi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye