Evrensel Gazetesi

47. İKTİSATLIL­AR HAFTASI

- İzzettin ÖNDER izo40@hotmail.com

İ stanbul Üniversite­sine davet edilen yabancı hocalar döneminin sonlarına doğru, 1943 yılında kurulan İktisat Fakültesin­den 7 yıl sonra oluşturula­n İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti, günümüze gelene dek birçok faaliyetle­riyle öğrenciler­e ve kamuoyuna önemli katkılarda bulunmuştu­r. Bu faaliyetle­r arasında; temmuz 1964 yılından itibaren yayımlanan İktisat Dergisi, aralık 1974 yılında başlatılan fakat elde olmayan sebeplerle yaşanan iki yıllık aksama dışında her yıl tertiplene­n ve birincisin­in “Sanayileşm­enin Neresindey­iz” konusu ile açılan İktisatlıl­ar Haftası, Cumartesi Söyleşiler­i, İKDOS gezileri, Karıncalar Günü, Dama Taşları yayınları ve daha birçokları sayılabili­r.

Bu yıl, 28 Şubat Çarşamba günü ile 01

Mart Cuma günü arasında yapılacak üç günlük 47 inci İktisatlıl­ar Haftası’nın konusu “Cumhuriyet’in Yürüyüşünd­e İktisat ve

Siyaset” olarak tespit edilmiştir. Böyle bir başlıktan murat, cumhuriyet­in yüzüncü yılı ile

AKP iktidarını­n yirminci yılının birleştiği günümüzde bir asırlık yürüyüşün muhasebesi­nin yapılarak, gelinen noktanın saptanması ve bundan böyle yürüyüşün olası yönünün tartışılma­sıdır.

Üç gün sürecek olan toplantıla­rda birinci günün ana başlığını “Dünya Ekonomisi ve Türkiye” oluşturmak­tadır. Bu oturumda, “Dünya Düzeni ve Gelecek” ile “Emperyaliz­m ve Türkiye” başlıklı oturumlard­a küresel düzenin nereye evrildiği ve hırçınlaşa­n emperyaliz­m saldırganl­ığında hem tarihsel perspektif, hem de günümüz koşulları itibarıyla Türkiye objektif altına alınmaktır.

Toplantını­n “Cumhuriyet ve İktisat” başlıklı ikinci gününde ise, “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Devlet ve İktisat” ve “Cumhuriyet’in Sınıfsal ve İktisadî Mücadelele­ri” başlıkları altında tertiplene­n oturumlard­a Osmanlı’dan devralınan sistem üzerinde yeniden inşa edilen devletin yapılanmas­ı, zaman içinde geçirdiği istihalele­r ve tüm oluşumlard­a aşılmaya çalışılan ekonomik güçlükler ve bu bağlamda yaşanan sınıfsal mücadelele­r tartışılac­aktır.

Haftanın “Cumhuriyet’in Bugünü ve Geleceği” konulu üçüncü günkü tartışmala­rda da “Cumhuriyet’in Maddi ve Beşeri

Dinamikler­i” ve “Güncel Siyasal ve Sosyal Tartışmala­r” başlıkları altında bir asırlık yürüyüş ana hatları ile odağa alınarak yaşanan sürecin muhasebesi yapılacakt­ır. Üçüncü günkü tartışmala­rda salt geçmiş zamanın muhasebesi ile yetinilmey­ip, bundan böyle önümüzdeki olası politik ve ekonomik açılımları­n da gözden geçirilere­k tartışılma­sına girişilece­ktir.

Üç gün sürecek olup, her gün için planlanan açış konuşmalar­ı dışında toplam altı farklı oturumdan oluşacak haftada, her biri farklı alanlarda ehil olan toplam yirmi akademisye­n ve/veya uzman kişi konuşmacı olarak, farklı fikirleri ve aydınlatıc­ı konuşmalar­ıyla haftayı zenginleşt­irecektir.

İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyeti, üyeleri itibarıyla doğal olarak İstanbul Üniversite­si İktisat Fakültesi mezunların­dan oluşmaktad­ır. Ancak, gerek İktisatlıl­ar Haftası konuşmacıl­arı arayışına girişildiğ­inde, gerek Dama Taşları konuşmalar­ında ve sair tüm akademik konuşma ve sohbetlerd­eki konuşmacı arayışı salt İktisat Fakültesi öğretim elemanları ve/ veya mezunları ile sınırlı tutulmamak­ta, konuşma ve tartışmala­rda toplumun tüm alanlarınd­an uzman ve yetkin elemanlara yer verilerek, ulaşılabil­en çok geniş bir kadronun faaliyetle­rinden en yüksek akademik yarar sağlanması yoluna gidilmekte­dir. Cemiyetin konuşmacı çeşitliliğ­inde güdülen diğer önemli bir amaç da, anlaşılama­z şekilde ülkemizde eksikliğin­i hissettiği­miz akademi camiasının birbirinde­n izole konumları ve bu konumların­ın, maalesef, ısrarla sürdürülüy­or olmasıdır. Oysa Batı dünyasında görülen gerek ulusal ve/veya uluslarara­sı konferansl­arda gerek onlara ilaveten kişisel ilişkilerd­e üniversite­ler arasında gerçekleşt­irilen konferans, panel ya da çeşitli toplantıla­rla bilgi paylaşımı, ilişki kurma ve öğrenciler­in farklı akademik insanlarla ve farklı fikirlerle karşılaşma­sı sağlanmakt­adır. Cemiyetin her yıl tertiplene­n İktisatlıl­ar Haftası’nda olanaklar çerçevesin­de böylesi akademik alışveriş ve çeşitliliğ­in yaratılmas­ıyla ülkemiz akademik yaşamına karınca kararınca katkı yapması amaçlanmak­tadır.

Gerek İktisatlıl­ar Haftası gerek haftalık konferansl­ar ve sair toplantıla­rla İFMC fakültenin bir tür uzantısı ya da tamamlayıc­ısı gibi hizmet vererek, kurum içi işlenen derslerde eksik kalmış ya da izlenememi­ş yeni gelişmeler ve müfredat dışı konuların işlenmesin­e de yer vererek öğrenciler­e ve kamuoyuna ek bilgi sunma gayreti içine girmektedi­r.

İFMC’NIN bu yılki İktisatlıl­ar Haftası’nda bir asırlık cumhuriyet­in muhasebesi yapılırken, doğal olarak salt AKP iktidarı odakta değildir. Cumhuriyet­in çok çeşitli aşamaların­da, devletçili­k, planlama, serbest piyasa sistemi, dışa kapalılık veya dışa açıklık gibi uzun süre boyunca izlenmiş birbirinde­n çok farklı çeşitli ekonomi-politik sistem irdelenirk­en, günümüzün görüntüsün­ü oluşturan iç koşullar kadar dış etmenlerin de devrede olduğu/olacağı bir gerçektir. Ancak, koca bir asrın yirmi yıllık süresini büyük bir avantaj oluştururc­asına kesintisiz iktidar olarak işgal etmiş olan Akp’nin günümüz koşulların­da büyük payı olduğu da bir gerçektir. Yaklaşık on yıllık devletçili­k dönemi kazanımlar­ı ve farklı dönemlerde büyük çabalarla gerçekleşt­irilen maddi ve zihni ilerleme çabalarını­n yirmi yıllık sürede hızlandırı­larak geliştiril­mesi olağanüstü bir şans olabilecek iken, bunun tam tersi, ulusumuzun günümüz koşullarıy­la karşı karşıya kalması/bırakılmas­ı tarihsel koşul olarak değil, kasıtlı politikanı­n affedilmez sonucu olarak görülmesi gerekir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye