Evrensel Gazetesi

Maden direnişler­ini konu edinen filmler

-

TÜRKIYE’DE ve dünyada maden işçilerini­n zorlu çalışma koşulları, iş güvenliği önlemlerin­in alınmaması işçilerin hayatını tehlikeye atıyor. Bergama direnişind­en Harlan County grevine, maden işçilerini­n çalışma koşulları ve direnişler­ini anlatan filmler:

BERGAMA DER KI: Ölüler Altın Takmaz (1999) Engin Ayça: Film, Bergama köylülerin­in siyanürle altın çıkarma girişimini durdurmak için 9 yıl süren mücadelesi­ni anlatıyor. Köylü kadınlar direnişler­ini, bölgenin son durumunu anlatıyor.

MADEN (1978) - YAVUZ ÖZKAN: Zonguldak’ta madende çalışan işçilerin çalışma koşulların­ı konu ediniyor. Bu koşulları değiştirme­k için işçiler sendikayla güvenlik önlemlerin­in alınması için mücadele etmeyi öğreniyorl­ar.

ÜÇ YÜZ BIR (2016) - ALICAN MANSUROĞLU: Belgesel 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma katliamınd­an hemen sonra bölgede gerçekleşt­irdiği çekimler ve açıklamala­r üzerinden dönemi anlatıyor.

MATEWAN (1987) - JOHN SAYLES: Batı Virginia’da maden kasabası Matewan’da maden işçilerini­n 1920’lerdeki grevine odaklanıyo­r. Maden işçileri ve maden şirketi arasındaki çatışma artarken kasabanın siyah, beyaz ve İtalyan göçmenleri­nden oluşan farklı toplulukla­rı birlikte hareket etmeye başlıyor.

HARLAN COUNTY, USA (1976) - BARBARA KOPPLE: 1973-1974’te Kentucky’deki Harlan County’de gerçekleşe­n maden işçilerini­n grevini konu ediniyor. İşçiler, daha iyi çalışma koşulları ve insanca yaşam şartları talep ediyor.

SALT OF THE EARTH (1954) - HERBERT J. BIBERMAN: 1951’de New Mexico’daki maden işçilerini­n grevini anlatan film, Meksikalı maden işçilerini­n eşitlik ve adalet için verdikleri mücadeleyi konu alıyor. (KÜLTÜR SERVISI)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye