Evrensel Gazetesi

‘Fıtrat’, ‘kader planı’, ‘olağan şeyler’

- GÖZDE TÜZER

Akp’nin Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı yeni İBB Başkan Adayı Murat Kurum’un “ÇED’LE madenin ne ilgisi var” demesi geçmiş yıllardaki katliamlar­dan sonra söylenenle­ri ve manşetlere taşınanlar­ı hatırlattı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan her dönem aynı cümleleri kullandı: “Madencinin kaderi”, “Bu işin fıtratında var”, “Önlemler alındı”, “Olağan şeyler”, “Kader planına inandık…” Bu sözler aynı zamanda manşetlere de taşındı.

‘BUNLAR OLAĞAN ŞEYLER’

Cumhuriyet tarihinden beri yaşanan en büyük maden katliamı 13 Mayıs 2014’te Soma’da meydana gelen ve 301 madencinin öldüğü katliamdı.

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan katliam için yaptığı konuşmada “Bunlar olağan şeylerdir. Bunun yapısında, fıtratında bunlar var” dedi.

Başbakanın Eski Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel ise Soma’da eylem yapan maden işçisini yerde tekmeledi.

Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise aynı gömleği 3 gün üst üste giydiği için gazeteler tarafından “çalışkan” olarak tanımlandı.

Gazeteler “Matem”, “Yastayız”, “Soma için tek yumruk”, “İçimiz yandı” gibi manşetler atmış ve hükümeti aklamaktan geri durmamıştı.

‘KADER PLANINA İNANDIK’

Türkiye, 14 Ekim 2022’de gerçekleşe­n Amasra Maden Katliamı’nda ise 42 madencisin­i yitirdi.

İktidara yakın gazeteler hayatların­ı kaybeden madenciler­in hayat hikayeleri­ne yer verirken, katliamın sorumlular­ının yargılanma­sı gerektiğin­i düşünmemiş, geçmiş maden katliamlar­ına ilişkin tek bir cümle yazmamıştı.

17 Mayıs 2010’da ise Zonguldak Kilimli’deki madende grizu patlaması yaşandı, 30 işçi göçük altında kaldı.

Karadon’da Dönemin Başbakanı Erdoğan’ı protesto eden 2 kişi, korumalar ve polis tarafından karga tulumba gözaltına alınmıştı. Erdoğan protestola­ra “provokasyo­n” dedi. Gazeteleri­n manşetleri ise “Mucize bekleyiş” ve “Türkiye ağlıyor”du.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye