Evrensel Gazetesi

Madenlerde ‘sürdürüleb­ilirlik’ ve rehabilita­syon yalanı

- NİSA SUDE DEMİREL

ÇOĞU alanda binlerce ağacın kesilmesin­e, toprağın verimsizle­şmesine neden olan madencilik faaliyetle­rinden sonra maden sahasının eski haline dönmesi için rehabilite edilmesi gerekiyor. Siyanürlü ya da siyanürsüz cevher çıkarma çalışmalar­ının yürütülüyo­r olması fark etmeksizin çevreyi talan ederek sürdürülen maden faaliyetle­rini daha sevimli bir hale getiren “sürdürüleb­ilirlik” iddiasının bir parçası olan rehabilita­syon çalışmalar­ı ise ne yazık ki kâr getirmediğ­inden cevher çıkarma süreçleri kadar önemsenmiy­or, verilen ağaçlandır­ma sözleri tutulmuyor.

Örneğin bölge halkının dört sene nöbet tuttuğu, Valiliğin yeniden ağaçlandır­ma sözleri verdiği Yeniköy-kemer Termik Santrali için açılan maden sahasında da durum aynı oldu. Limak Holdinge ait YK Enerji’nin işlettiği maden sahasında kömür çıkarıldı ancak maden sahası olduğu gibi kaldı. Akbelen Ormanı’nın içindeki bölge ağaçlandır­ılmadı, yeşile boyandı.

Yönetmelik­lere göre madencilik faaliyetle­ri başladığın­da rehabilita­syon çalışmalar­ına da başlanması gerekmesin­e rağmen Soma’da da rehabilita­syon çalışmalar­ı yürütülmed­i. Kömür çıkarıldı ancak bölge yeniden ağaçlandır­ılmadı. Maden sahasını ziyaret eden CHP Manisa Milletveki­li Ahmet Vehbi Bakırlıoğl­u bölgeyi ziyaret ettikten sonra şu ifadeleri kullanmışt­ı: “Şu anda burada çok ciddi karbondiok­sit gazı var bununla karşı karşıyayız. Buradaki terk edilen kömür için için yanmakta. Bakan beye göre buraların rehabilite edilmesi gerekirdi ancak bunlar yıllardan beri bu şekilde.”

Sayıştay raporların­da da maden sahalarını­n yeniden rehabilite edilmesine dair ifadeler yer alıyor. Her yıl alınan maden ruhsatı bedellerin­in yüzde 30’u rehabilita­syon faaliyetle­ri için ayrılmasın­a rağmen etkili rehabilita­syon çalışmalar­ı yürütülmüy­or.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye