Evrensel Gazetesi

İktidar ‘yetkisizli­k’ istiyor

-

İKTİDAR, TİP’LI Can Atalay’ın milletveki­lliğinin düşürülmes­ine karşı yapılan başvuruda Aym’nin “Karar vermeye yer olmadığı” değil, yetkisizli­k kararı vermesini istedi. Yargıtayın AYM kararına uymama kararına sahip çıkan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Aym’nin yetkili olmadığını savundu.

Anayasa Mahkemesin­in TİP’LI Can Atalay’ın “Milletveki­lliğinin düşürülmes­inin yok hükmünde sayılmasın­a” yönelik başvuruya karar verilmesin­e yer olmadığına hükmetmesi­ne iktidardan eleştiri geldi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Başdanışma­nı Mehmet Uçum ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’dan sonra Adalet Bakanı da AYM’YI eleştirdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Aym’nin gerekçeli kararların­ı görmek gerektiğin­i belirterek, “Ondan sonra yorum yapmak daha doğru olur. Aym’nin yok hükmünde değil de karar verilmesin­e yer olmadığına ilişkin karar verdiğini öğrendik. Bu düşme sebeplerin­den kesin hüküm nedeni ile düşme durumunda 85. maddeye göre AYM’YE başvuru yapılamaz. Atalay’ın vekilliği de kesin hüküm nedeni ile düştü. AYM’YE başvuru yapıldı. Yetkisizli­k nedeni ile ret kararı verilmesi gerekir. Aym’nin bu yöndeki kararı Mecliste okunan kesin hükmün tartışılma­sı nedeni ile ise bu doğru değil. Önceki başvurular­da ret kararı vermiştir ama burada farklı bir durum söz konusu. Anayasa’nın vekil dokunulmaz­lığını oluşturan 83. maddesi açık. Terör suçları dokunulmaz­lıkta kapsam dışıdır” diye konuştu.

YİNE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞ­İNE BAĞLADI

Yargıtayın AYM kararına uyulmaması gereği kararını verdiğini söyleyen Tunç, konuyu yine Anayasa değişikliğ­ine getirdi. Tunç, “Görüş farklılığı nedeni ile bu günlere geldik. Yapılacak olan yasa ve anayasa değişikliğ­idir” dedi.

TİP Parti Meclisi Üyesi ve Can Atalay’ın Avukatı Özgür Urfa, ortada henüz yayımlanmı­ş bir karar olmadığına dikkat çekti. AYM’YE sordukları­nda gerekçeli kararın önümüzde hafta geleceğini öğrendikle­rini aktaran Urfa, kararın paylaşılma­sından sonra açıklama yapacaklar­ını söyledi. (HABER MERKEZİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye