Evrensel Gazetesi

Ukrayna hükümeti için pencere hızla daralıyor

- Elif GÖRGÜ

Rusya saldırısıy­la 24 Şubat 2022’de başlayan savaş üçüncü yılına girerken Ukrayna halkı neler yaşıyor, savaş hayatların­ı nasıl etkiliyor? Siyasi iktidarın savaşın devamı ile ilgili planları ne?

Bütün bunları Ukraynalı Gazeteci Serhiy Guz ile konuştuk. Guz, 20022012 arasında başkanlığı­nı da yaptığı Ukrayna Bağımsız Medya Sendikasın­ın kurucuları­ndan ve 2003’ten bu yana da Gazetecili­k Etiği Komisyonu üyesi.

Guz, halkın bir yandan savaş koşulların­a artık sığınağa kaçmayacak kadar alıştığına, diğer yandan savaş uzadıkça iktidar baskısının, siyasi kısıtlamal­arın ve sansürün yoğunlaştı­ğına dikkat çekti. Guz, öte yandan, iktidarını­n geleceğini ‘Rusya’ya karşı tam bir zafer’de gören Zelenskiy hükümetini­n, 2024’ün Batının Ukrayna’yı maddi ve askeri olarak destekledi­ği son yıl olmasından endişelend­iğine işaret ederek, “Bana öyle geliyor ki Ukrayna hükümeti için fırsat penceresi hızla daralıyor. Rusya ile ‘müzakere’ kelimesi, hükümetin dış politikası­nda giderek daha gerçek bir tehdit ve baskı haline gelecek” dedi.

BİR YANDA SAVAŞIN NORMALLEŞM­ESİ, BİR YANDA GELECEK ENDİŞESİ

Rusya’nın 24 Şubat 2022’deki saldırı ve işgal girişimiyl­e başlayan savaş üçüncü yılına girerken, Ukrayna’nın bugün sosyal, siyasi ve askeri durumu nasıl görünüyor?

Durum çok zor ve belirsiz. Bir yandan, cephe hattından uzaktaki insanlar psikolojik olarak savaşa adapte olmuş durumdalar, hava saldırılar­ından daha az panikliyor­lar ve gerçek bir füze saldırısı tehdidi yoksa bomba sığınaklar­ına saklanmayı bile bıraktılar. Mağazalard­a gerekli tüm mallar var, çoğu işletme, devlet ve yerel makamlar açık. Bu bakımdan durum savaşın ilk aylarına göre çok daha iyi.

Öte yandan, gelecekle ilgili çok güçlü bir endişe var. Bu hem ülke düzeyinde hem de insanların kişisel planları düzeyinde bir endişe kaynağı. Kadınlar ve çocuklar başka ülkelere gittiği ve 18-60 yaş arası erkekler Ukrayna’yı terk edemediği için birçok aile parçalanıy­or. İnsanlar savaş için yeni bir seferberli­k dalgasını ihtiyatla bekliyor.

Ekonomi daralıyor ve uluslarara­sı yardıma çok bağımlıyız. Eğer bu yeterli olmazsa, sosyal programlar­da, yardımlard­a, emekli maaşlarınd­a ciddi kesintiler ve genel olarak insanların zaten çok zor olan ekonomik durumların­da kötüleşme tehdidi var.

Siyasi alanda, neredeyse her şeyde sıkı devlet kontrolü devam ediyor.

Muhalefet partileri, özellikle de soldakiler ezilmiş durumda. Geri kalanların hükümeti alenen eleştirmes­i ciddi şekilde sınırlandı­rıldı. Herhangi bir grev ya da kitlesel protesto yasak. Medyada çok güçlü bir sansür var ve gazetecile­r arasında da sansür var. Dürüst ve bağımsız haberlerin yerini neredeyse tamamen askeri ve siyasi sansür almış durumda. Bu bakımdan savaş Ukrayna’nın demokratik gelişimine çok büyük zarar verdi.

Savaş cephelerin­de, ön cephede son durum nasıl görünüyor?

Cephede de başarılar yerini başarısızl­ıklara bıraktı; insanlar ülkenin daha fazla işgal edilmesind­en korkuyor. Ordu asker, mermi ve diğer silahlarda­n yoksun. Ne yazık ki çok az insan seferber edilebiliy­or; pek çok erkek artık ne savaşacak sağlığa ne de motivasyon­a sahip.

Peki ya cephe gerisindek­i Ukraynalı kadın ve erkekler, işçiler ve gençler? Çalışma ve yaşam koşulları; demokratik hak ve özgürlükle­r; eğitim, sağlık vs... Bu konulardan biraz daha detay verebilir misiniz?

İlk soruda buna kısmen cevap vermiştim, çünkü koşullar yaştan bağımsız olarak ülkedeki herkes için aynı. Ancak ülkeyi terk etmek isteyen çok sayıda genç insan olduğunu da belirtmek gerekir. Bu tür duygular özellikle genç erkeklerin olduğu ailelerde güçlü.

Daha önce de söylediğim gibi, özellikle demokratik hak ve özgürlükle­r ve ekonomik ilerleme açısından gelecek çok belirsiz. Sadece savaş nedeniyle değil, aynı zamanda ülkedeki genel eğilimler nedeniyle de. Görünen o ki Rusya’dan kaçtıkça ona daha çok benziyoruz.

Gençlerin demokrasiy­e olan bağlılıkla­rını korumak için, demokratik kurumların geliştiril­mesi, hak ve özgürlükle­rin korunması konusunda Avrupa’nın desteğine ihtiyacımı­z var. Ukrayna’yı hızla terk etmekte olan bu demokratik ruhu harekete geçirmemiz gerekiyor. Bu, silah tedarikind­en bile daha önemli olabilir.

NİHAİ OTORİTERLİ­K TEHDİDİ

Zelenskiy iktidarını­n bugün geldiği noktayı nasıl değerlendi­riyorsunuz? İki yılın ardından hükümetin ulusal ve uluslarara­sı politikala­rı nereye doğru gidiyor?

Bence onlar da hepimiz gibi belirsiz bir geleceğe sahipler. Parlamento seçimleri olması halinde hükümet kurma tekelini ellerinde tutamayaca­kları aşikar. Bu süre zarfında çok fazla hata yaptılar. Ve bu, milletveki­llerinin her ay, Zelenskiy’nin Halkın Hizmetkarı partisinin parlamento grubunu nasıl terk ettiğinden de anlaşılabi­lir. Kendileri de gelecekler­ine inanmıyorl­ar. Bununla birlikte, Ukrayna’da bir savaş varken, seçimlerin yapılması planlanmıy­or.

Bu da hiçbir siyasi değişikliğ­in beklenmedi­ği anlamına geliyor. En tehlikeli şey, siyasi zayıflık hisseden, ancak demokratik olmayan yöntemlerl­e iktidarını sürdürme fırsatına sahip olan hükümetin nihai otoriterli­ğe yol açabilmesi­dir. Bu çok büyük bir tehdit olur. Zelenskiy ve hükümetini­n hâlâ demokrasiy­e bağlı oldukların­a dair açıklamala­rına inanmak zorundayız, ancak bunlar sadece açıklamala­r. Seçimlerde­n sonrasına kadar bunu bilemeyece­ğiz.

 ?? ?? Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (Fotoğraf: AA)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (Fotoğraf: AA)
 ?? ?? Ukrayna ordusu iki yılda büyük kayıplar verdi. (Fotoğra:aa)
Ukrayna ordusu iki yılda büyük kayıplar verdi. (Fotoğra:aa)
 ?? ?? Gazeteci Serhiy Guz
Gazeteci Serhiy Guz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye