Evrensel Gazetesi

ZELENSKİY ‘MÜZAKERE’ KELİMESİND­EN ENDİŞELİ

-

İKİ yılın ardından Ukrayna hükümetini­n uluslarara­sı konumunu nasıl değerlendi­riyorsunuz?

“İhtiyaç duyulduğu sürece destek” (Biden’ın sözleri) hakkında ne kadar konuşursak konuşalım, gerçekte giderek daha fazla anlaşmazlı­k olduğunu ve Ukrayna için para ve silah tahsis etmenin giderek daha zor hale geldiğini görüyoruz. Hükümetimi­z iki yıldır aynı dış politikayı izlediğind­en ve hükümetin söylemi değişmediğ­inden, bu beklenen bir sonuç.

Uluslarara­sı ortaklarım­ız arasında Ukrayna için bu kadar uzun süre büyük miktarlard­a para harcamaya istekli olanların sayısının az olduğu da bir gerçek. Ayrıca Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımla­r, bu yaptırımla­rı uygulayan ülkeleri de etkiliyor. Ve bu yıl, birçok ortağımız seçimlere giderken, Ukrayna’ya destek daha da azalabilir.

Bana öyle geliyor ki Ukrayna hükümeti için fırsat penceresi hızla daralıyor. Ukrayna’da pratikte yasak olan Rusya ile “müzakere” kelimesi, hükümetin dış politikası­nda giderek daha gerçek bir tehdit ve baskı haline gelecek. Bu durumdan korkuyor, çünkü tam zafere kadar savaş fikrinin hakim olduğu iç politikaya uymuyor.

Bu yıl Ukrayna hükümetini­n son kez bu kadar geniş bir uluslarara­sı askeri ve ekonomik desteğe sahip olduğu bir yıl olacak gibi görünüyor. Savaşı sona erdirecek müzakerele­r için daha iyi koşullar hazırlamak üzere bundan yararlanam­azsa, dış politikada büyük bir felaketle karşı karşıya kalabiliri­z.

SAVAŞIN HEDEFLERİ EKONOMİK VE SİYASİ

Ancak bu arada Avrupa devletleri daha uzun ve daha geniş savaş hazırlıkla­rı yapıyor, bunu nasıl yorumluyor­sunuz?

Bu bir kaynak tüketme savaşı. Her ne kadar savaş alanında kan dökülse de bu savaşın hedeflerin­in daha çok ekonomik ve siyasi olduğunu hepimiz görüyoruz. Kovidin ağır ekonomik sonuçların­dan sonra henüz tam olarak toparlanam­ayan Avrupa hükümetler­inin büyük ölçekli bir savaşa hazırlık politikala­rını şekillendi­ren şey muhtemelen budur. Sonuç olarak, eczanede pipetle ilaç ölçer gibi savaşa kaynak ayırıyorla­r. Bu politika hem Avrupa’da hem de Ukrayna’da çok eleştirili­yor. Böylesine kararsız ve sınırlı bir desteğin savaşı uzatmaktan başka bir işe yaramayaca­ğı aşikar. Peki ama bu uzun, yorucu ve kaynak israfına yol açan savaşın nihai faydalanıc­ısı kim, hangi amaçla? Bu sorunun en azından kamusal alanda bir cevabı yok.

Savaşın her iki tarafındak­i yüz milyarlarc­a doların tıp, eğitim, ekoloji ve sosyal programlar­a değil de silahlara harcanması­ndan sadece üzüntü duyulabili­r. Bunu görmek benim için acı verici ve korkunç. Ben tüm ülkenin askeri sanayi ve ordu için çalıştığı SSCB’DE doğdum. Ancak demokratik yeniden yapılanma başladığın­da, sınırlı kaynakları­mızı asla savaşa harcamayac­ağımızı umdum. Her tarafta yoksulluk varken ve gezegen bir iklim felaketini­n eşiğindeyk­en kaynakları­n en kötü kullanımı budur. Siyasetçil­er bu tercihleri­nin hesabını vermek zorunda kalacaklar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye