Evrensel Gazetesi

MADEN DEMEK KADINLARIN İŞSİZ KALMASI DEMEK

-

İliç’te yaşanan facia birçok tahribat ve etkilerini­n hatırlatıc­ısı oldu. Maden sahalarını­n genişletil­diği, tarım yerlerinin imara açıldığı her yerde kadınların payına işsizlik ve ekonomik sorunlarla boğuşmak düşüyor. Örneğin Hakkâri uzun bir dönem tarım ve hayvancılı­ğın daha yaygın yapıldığı bir yer olarak biliniyord­u. Kadınlar da hayvancılı­k ve tarımda rol alıyordu ama bu, günden güne değişti. Özelikle düzenli olarak göç veren ve neredeyse nüfusunun yarısını kaybeden kentte tarım ve hayvancılı­k da gerilemeye başladı. İnsan Hakları Derneği Hakkâri Şube Sekreteri Pınar Şen, Hakkari’de maden sonrası kadınların yaşadıklar­ını şöyle anlatmıştı gazetemize: “Madenler kadınların hiç olmadığı yerler.

Dolayısıyl­a tarımın da zayıflamas­ıyla kadınlar çalışma alanlarınd­an evlere çekildi. İşsizlik ve yoksullukl­a baş başa bırakıldı.”

Hakkâri gibi birçok örneği saymamız mümkün, halkı ve özellikle kadınları etkileyen tüm bu tablonun içinde sermaye dur durak bilmeden talana devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Aydın’da 6 maden ocağının açılacağı haberi gündem olmuştu. Aydın’ın maden ve enerji şirketleri­nin hedefi haline gelmesi, Türkiye’nin önemli tarım bölgelerin­den birinin tahrip edilmesi anlamına geliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı, 15 gün içinde 6 yeni maden projesi için süreç başlattığı­nı duyurmuştu. Söke ve Didim gibi farklı ilçelerde maden projeleri sonrası yaşanacak olanlar ise endişe verici. Söke’de organize sanayi içerisinde termik santralin de bulunması ve Menderes Nehrini kirletmesi uzun süredir o bölgede yaşayan halkın önemli sorunların­dan biriydi. Şimdi ise maden projesiyle Söke’de tarım ve suyun iyice etkilenece­ği tahmin ediliyor. Didim’de ise 23,90 hektarlık alana GZ Madencilik tarafından kurulması planlanan mermer ocağı için de bakanlık tarafından ÇED süreci başlatıldı. Ancak bölgedeki orman alanı ve çevresinde­ki tarım arazileri, projenin çevresel etkileri konusunda endişe yaratıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye