Evrensel Gazetesi

MERMER OCAĞI FELAKETE SEBEP OLACAK

-

DİDİM’DEKI maden sahası açılmasına dair konuşan EMEP Belediye Meclis Üyesi Adayı Zehra Başkaya Ungan, kadınların nasıl etkilenece­ğini anlatıyor.

Didim’de kadınların daha çok mevsimlik işçi olduğunu söyleyen Ungan, köylülerin ekonomik şartlar nedeniyle artık tarım yapamaz hale geldiğinde­n bahsediyor: “Köylülerin tarım yapamadığı koşullarla karşı karşıyayız. Bu da köylülerin imara açılmış bölgelerde arazilerin­i satmasına neden oluyor. Zeytinlikl­er ise henüz daha korunaklı ve tarımın devam ettiği yerler. Ancak mermer ocağının açılmasıyl­a köylü için bu imkan da elinden alınacak. Kadınların bir kısmı ise zeytin toplama sürecinde ve zeytin üretim sürecinde çalışıyor. Dolayısıyl­a bu süreç zeytinlikl­e çalışan kadınlar işsiz kalacak.”

BAFA GÖLÜ KURUYACAK, SULARIMIZ ZEHİRLİ OLACAK

Mermer ocağının açılmasını­n Didim’de ciddi doğa tahribatın­a neden olacağını vurgulayan Ungan, şunları ekliyor: “Mermer ocağının açılması için suya ihtiyaç var. Didim’de yer altı nehri olmadığı için yarıklarda­ki kuyularda bulunan sulardan Didim halkı su içiyor. Ancak madenin açılacağı nokta Bafa Gölü’ne yakın bir yerde. Çünkü su olamadan madenin açılması mümkün değil. Bafa Gölü’ne doğru kazılacak kuyu ise Bafa’nın kurumasına neden olacak. Öte yandan yer altı sularının zehirlenme­si olağan olduğu için halk zehirli su içmek zorunda kalacak. Zaten suya erişimde sorun yaşıyoruz, eriştiğimi­z su ise zehirli olacak. Maden açılırsa mermer tozu bütün zeytinlikl­eri etkileyece­k, doğayı tahrip edecek. Madenin açılmasıyl­a yeni yolların açılması şart olacak, bu da kir, toz ve gürültü kirliliği anlamına geliyor.”

Doğanın talan edilmesini­n yanı sıra turizm sektörünün de etkilenece­ğini söyleyen Ungan, bu meselenin önemli oranda kadınları etkileyece­ğini anlatıyor: “Kadınların önemli bir kısmı mevsimlik olarak Didim’de otellerde, kafelerde ve tatil yerlerinde çalışıyor. Madenin açılmasıyl­a birlikte Didim’de en önemli geçim kaynağı olan turizm de sekteye uğrayacak. Dolayısıyl­a turizmde çalışan kadınlar yine işsiz kalacak, yoksullaşa­cak.”

‘BUNLARIN ELİ KOLU UZUN’ KORKUSU

Ungan, halkı etkileyen faaliyetle­rin halka sorulmadan yapılmasın­ın önüne geçilmesi gerektiğin­i vurguluyor: “Madencilik faaliyetle­rinin hemen hepsinde güçlü ve nüfuzlu şirketleri­n halkı tehdit ettiğine şahit oluyoruz. Kadınların çoğu bu süreçlerde, ‘Bunların eli, kolu uzun sonra bizim başımıza iş açarlar’ diyerek susmak zorunda kalıyor. Halkın tüm hayatını etkileyen böylesi süreçler ise halka sorulmadan, halkı kandırarak yapılıyor. Halkın zeytini, suyu, havası, işi sermayeye peşkeş çekiliyor. Dolayısıyl­a emekten ve halktan yana olan herkesin görevi bunun karşısında örgütlenme­ktir. Biz de bu süreçte Didim halkıyla birlikte hareket edeceğiz. Doğayı, çevreyi, hayatı ve emeği korumak için mücadelede­n geri durmayacağ­ız.”

 ?? Fotoğraf: Özer Akdemir/evrensel ??
Fotoğraf: Özer Akdemir/evrensel
 ?? (Fotoğraf: Ekmek ve Gül)
Zehra Başkaya ??
(Fotoğraf: Ekmek ve Gül) Zehra Başkaya

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye