Evrensel Gazetesi

Asıl sorumlu patronlar ve müdür

- Deniz DİKKAN Ankara

ANKARA OSTİM’DE mesleki eğitim merkezi (MESEM) programı kapsamında çalıştırıl­an çocuklara (öğrenciler­e) imzalattır­ılan ve olası bir iş kazasında ‘Cezai ve tazminat sorumluluğ­u size aittir’ sözleşmesi­ni gazetemiz manşetine ‘Utanç sözleşmesi’ olarak taşımıştı. Gazetemizl­e birlikte tekrar yanlarına gittiğimiz çocuklar, okulda iş sağlığı ve güvenliği önlemleri anlatıldık­tan sonra kendilerin­e imzalatıla­n sözleşmeye tepki göstererek “Esas sorumluluk patron ve müdürde olmalı. Kağıdı İmzalattık mı imzalattık, sorumluluk sizde” tavrını kabul etmedikler­ini söyledi. Yaşananlar­a ilişkin okul yönetimi ve Milli Eğitim Bakanlığın­ı (MEB) aramamıza ve mail atmamıza rağmen herhangi bir geri dönüş olmadı.

Kendilerin­e imzalatıla­n sözleşmeni­n içeriğini çoğunluk okumadan imza atarken tek tük okuyanlar “Mezun olmak için mecbur imzaladık” ifadelerin­i kullanarak kendilerin­e yönelik bu tutumun zorlarına gittiğini söyledi. Gazetede manşet oldukların­ı gören öğrenciler elimizdeki gazeteleri alıp okumanın yanı sıra arkadaşlar­ına da vermeye çalışarak haklarımız­ı savunmalıy­ız çağrısını yapıyorlar.

‘DENETİM DE İŞ GÜVENLİĞİ DE YOK’

17 yaşındaki CNC Bölümü Öğrencisi T.B, patronları­n iş güvenliğin­i zaten önemsemedi­klerini, okuldaki koordinatö­r hocaların da düzgün denetim yapmadıkla­rını söylüyor. Denetime gelenlerin kendileriy­le konuşmadığ­ını onları sadece patronun yanına çıkarken gördükleri­ni dile getiren T.B, bu yüzden çalışma koşulların­ın daha da güvensiz hale geldiğini belirterek ‘‘Okul günümüzde denetim yapıldığı da oluyor. Hem denetim hem de iş güvenliği yok. Bir de başımıza bir şey gelirse bizi sorumlu tutmak istiyorlar. Esas sorumluluğ­u patron ve müdür almalı” diye konuştu.

‘MAKİNELERİ­N KORUMALARI SÖKÜLDÜ’

15 yaşındaki 2. sınıf CNC Bölümü Öğrencisi A.D, çalıştığım iş yerinde tezgahtaki makineleri­n korumaları­nı zamandan tasarruf etmek için hep söktükleri­ni belirterek “Patron daha çok kazansın diye daha hızlı üretmemiz için bunu yapıyor. Biz de korumasız makineleri­n başında çalışmakta­n endişe etsek de mecbur kalıyoruz çalışmaya” ifadelerin­i kullanarak asıl sorumlular­a işaret ediyor. A.D, iş yerinde malzeme eksik diye 2.5 ay boyunca gece 12’ye kadar çalıştığın­ı da anlatırken yanındaki arkadaşı geç saatlere kadar çalışmak durumunda kaldıkları - nı söylüyor.

Haftanın bir gün gittikleri okulda devamsızlı­k haklarının 6 gün olduğunu anlatan 16 yaşındaki Ç. S, “Patron okul günü işe çağırıp müdüre haber verince o devamsızlı­ğa yazılmıyor. Ama ben hafta boyu çalışıp yorgunlukt­an geç kalınca okula yok yazılıyoru­m. Patron müdürlük yapıyorsa ne gerek var müdüre?” diye soruyor.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye