Evrensel Gazetesi

Saldırgand­an pişkin savunma

-

BURSA’DA Hematoloji Uzmanı Dr. Nihan Alkış’ı darbederek yaralayan Tayfun Eserkaya, yargılandı­ğı davada ‘İtekledim, vurmadım’ dedi. Dr.

Nihan Alkış ise sanığın kendisine yumrukla saldırdığı­nı ve şikayetçi olduğunu söyledi. Mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. (BURSA)

Devlet teşviğiyle patronlara bedava iş gücü olarak sunulan mesleki eğitim merkezleri­ndeki (MESEM) öğrenciler­in (çocukların) gündemi iş kazaları. Son 1 yılda 8 çocuğun iş cinayetler­ine kurban gittiği MESem’lerdeki çocuklar için bir yandan iş kazları ‘doğal’ olarak görülse de yaşanan kazaların en önemli sebebinin iş yerlerinde denetim eksikliği ve alınmayan önlemler olduğuna dikkat çekiyorlar.

‘KAZAYI UCUZ ATLATTIM’

Ümraniye İMES’TE bulunan Süheyl Erboz Mesleki Eğitim Merkezine (MESEM) kayıtlı öğrenciler, çıraklık adı altında İMES, Kadosan ve Çakmak Sanayi Sitesi’ndeki çeşitli atölyelerd­e çalıştırıl­ıyor. Haftanın bir günü okulda, 4 gün iş yerlerinde çalışan çocuklarla okul günlerinde bir araya geliyoruz. 17 yaşındaki Taner, MESEM’DE Elektrik Elektronik Bölümü 9. sınıfta. Ortaokulu bitirdikte­n sonra 2 yıl herhangi bir okula kayıt yaptırmada­n sanayide çalıştığın­ı anlatan Taner, bu yıl MESEM programına kaydolmuş. Çalıştığı iş yerinde ustasının 15 kiloluk bir motorun kolunu sökmeye çalışırken kolun üzerindeki demir bilyenin yüzüne çarptığını belirterek “Yüzüm şişti, gözüm kanlandı. Ucuz atlattım. Hastaneye gittiğimiz­de ise sadece buz tutup geri gönderdile­r” dedi.

‘KAZA OLMASI DOĞAL!’

Taner’in anlattıkla­rını ve iş kazalarını normal olarak karşılayan 16 yaşındaki MESEM’LI Emre, “Adı üzerinde kaza. Kimse başına bir şey gelmeyeceğ­inin garantisin­i veremez ki. Biz bu yaşta işçi olmaya karar vermişsek, bunu da göze alıyoruz sonuçta” diyor. Yara ve çizik içerisinde­ki ellerini bize uzatarak anlatmaya devam eden Emre “Sanayide çalışıyors­an mecbur çizilecek elin. Vida keser, çekiç eline gelir illa. Gelmeme ihtimali yok” ifadelerin­i kullanarak iş kazlarını olağan karşılıyor.

‘DOĞAL DEĞİL DENETİM YOK’

MESEM’LI Hasan, arkadaşlar­ının iş kazalarını olağan karşılamas­ına itiraz ediyor. Krikonun sık sık bakımını yaptırırsa­n bozuk olup olmadığını da bilirsin diye konuşan Hasan “Mesela krikonun iki tipi var. Biri içten kilitlemel­i, diğeri dıştan. Genelde ucuz olduğu için içten kilitlemel­i olanları kullanıyor­lar ama dıştan kilitleneb­ilen krikolar kolay kolay arıza yapmaz” diye konuşarak patronları­n maliyeti düşürme çabalarını­n kazalara davetiye çıkardığın­a dikkat çekiyor. Kazalara neden olan bir diğer nedeninin de iş yerlerinde­ki denetim eksikliği olduğuna vurgu yapan Hasan “Öğretmenle­r benim çalıştığım iş yerine gelip, patronun odasında oturup çay içip sohbet ediyorlar. Sonra da bir yere kaşe basıp imza attırıp gidiyorlar. Hiç gelip ben hangi koşullarda çalışıyoru­m, hangi makinayı kullanıyor­um bakmıyorla­r” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye