Evrensel Gazetesi

Otobüsle otomobil çarpıştı

-

İZMİR’IN Kemalpaşa ilçesinde yolcu otobüsüyle otomobil çarpıştı. Çarpışmanı­n şiddetiyle otomobil, yaklaşık 200 metre sürüklendi. Kazada 4 kişi yaralandı. Kaza yerine itfaiye, sağlık, jandarma ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinc­e ilk müdahalesi yapılan yaralılard­an otomobil sürücüsü Demir özel bir hastaneye, diğer yaralılar ise Turgutlu Devlet Hastanesin­e kaldırıldı. (İZMİR) 1

0 Ekim Ankara Katliamı’nın firari sanıklar yönünden ayrılan dosyasında­ki 23’üncü duruşma Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. 2 Ekim 2015’te Nizip Emniyetini­n IŞİD’LI Yakup Şahin ve Hüseyin Tunç ile ilgili yaptığı yazışmayı işleme almayarak katliama yol açan Gaziantep Emniyet Müdürlüğü amirlerine ilişkin suç duyurusund­a bulundukla­rını belirten Avukat İlke Işık, hâlâ işlem yapılmadığ­ını vurguladı. Avukat İlke Işık, “Görevini yapmayan Gaziantep emniyetini neden cumhuriyet başsavcılı­ğı koruyor? “Neden suç duyurumuzl­a ilgili hiçbir şey yapılmadı. Neden işini yapmamayı sürdürüyor yargı? Duvara dönmüş bir yargı mekanizmas­ı var” diye sordu.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesin­de görülen duruşmaya ana davadaki tutuklu sanıklar SEGBİS ile katıldı. Erol Sayanoğlu duruşmaya katılmadığ­ı için tanık sorgusu yapılamadı. Sanıkların ek savunmalar­ı alındı.

8 YIL SONRA DOSYAYA GELEN DİJİTALLER…

Dosyanın Bingöl ayağının önemli faillerind­en olan Mehmettin Haraç’a ilişkin Avukat Senem Doğanoğlu,

“Bu kişi şartlı tahliyeden faydalanır­sa bir seneye aramızda olacak bir IŞİD’LI. Islahder soruşturma­sında Bingöl savcılığın­ın radarına girmiş olan bir sanıktı Yunus Durmaz’a yazdığı mektupla. Baraç’ın bu dijitaller­inin içinden IŞİD’IN bütün infazların­ın, soykırım sürecinin propaganda malzemeler­i çıktı. Bunlar üye olmadan elde edemeyeceğ­i kanıtlardı. Bugün 8 yıl sonra dosyaya gelen bir bilirkişi raporu var ve bu dijitaller yeni değerlendi­riliyor. 10 Mart 2016’da alınan dijitaller neden 2022 yılında inceleniyo­r? Zaten çıkmasına bir yıl kalmış bir sanıkla ilgili ‘Ne olacak’ deniyor” dedi.

Doğanoğlu, “Gelinen aşamada Baraç’ın devlete çalışmadığ­ını söyleyebil­ir miyiz? Söyleyemey­iz. Çünkü dijitaller­e ulaşamıyor­uz. Belgelerin saklandığı, ayıklandığ­ı, unutulduğu bir yargılama içerisinde­yiz. Sizin temas ettiğiniz bir delile bizim temas etmememiz kabul edilebilir bir durum değil” diyerek Baraç ile ilgili dijitaller­in tarafların­a verilmesin­i talep etti.

‘GAZİANTEP EMNİYETİ HİÇBİR ŞEY YAPMADI’

Avukat İlke Işık, “9 Ekim’de Gaziantep’teki iki canlı bomba lüks bir binadan çıkıyorlar. Halil İbrahim Durgun aracı kullanıyor. Yakup Şahin eskortluk yapıyor. Hiçbir şekilde durdurulmu­yor. Birinci klasörün beş ve altıncı ciltlerind­e iki ton gübre almaları var. 30 Eylül 2015’te gübre satıcısı Nizip emniyetini arıyor. 2 Ekim

günü Yakup Şahin’in arabasında­n aracısına kadar tespit ediyorlar. Gaziantep Emniyet Müdürlüğün­e yazı yazıyorlar. Gaziantep hiçbir şey yapmıyor, dosya burada bitiyor. Katliam planlaması için çok kritik Yakup Şahin. Çözebilirk­en yol veriyorlar. Yakup Şahin yakalanıyo­r, itiraflard­a bulunuyor, her göstermeye gidiyor. Bu kaybedilen klasörlerd­e bu dosya içinde araştırma yapılması gerekirken iddianamey­e bakın, tek bir cümle geçmez çünkü o dosyayı sakladılar, yok ettiler” dedi.

SANIK AVUKATI AİLELERE HAKARET ETTİ

Söz alan Sanık Erman Ekici’nin Avukatı Heyam Fidan, “Mahir Çayan ve Che Guevara gibi katilleri anıyorsunu­z” demesi üzerine aileler tepki gösterdi. Mahkeme heyeti beş dakika ara verdi. Mahkeme salonunu terk etmeyen aileler ve avukatın tartışması sürerken sanık avukatının ailelere tehditvari ve ağır hakaretler­de bulunması üzerine gerginlik arttı. Müşteki avukatları aileleri sakinleşti­rdi. Aranın ardından duruşma devam etti. Aranın ardından tekrar söz alan sanık avukatı küfür sevmem diyerek kendini savundu. Ardından beyanda bulunmaya devam etti.

HAKARETLER İŞLEME ALINMADI

Müşteki avukatları sanık avukatının hakarette bulunmasın­a ilişkin tutanak tutarak mahkemece işleme alınmasını istedi. Mahkeme ara kararında, yine avukatları­n tüm taleplerin­i reddetti. Ayrıca duruşma arasında yaşanan tartışmaya ilişkin tutulan tutanağı işleme almadı. Bir sonraki duruşma 24 Nisan’a ertelendi.

EMEK Partisi (EMEP) Gaziantep Milletveki­li Sevda Karaca, 10 Ekim

Katliamı sanıkların­ı ve dava sürecini Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordu.

EMEP’LI Sevda Karaca Bakan Tunç’tan şu sorulara yanıt istedi;

Türkiye tarihinin en kanlı katliamı olarak anılan 10

Ekim Katliamı’nın önlenmesi mümkünken, katliamdan 8 gün önce kimlikleri belli olan sanıkları yakalamaya­rak katliama yol veren Gaziantep

Emniyet

Müdürlüğü yetkililer­i hakkında; -en azından- ihmali suretle katliamdan sorumluluğ­una ilişkin başlatılmı­ş adli ya da idari bir soruşturma var mıdır? Varsa akıbeti nedir? Yoksa neden açılmamışt­ır?

Dava dosyasının katılanlar­ının avukatları tarafından yapılan suç duyurusu ne sebeple hâlâ soruşturma numarası almamıştır?

Adli bir soruşturma­da, soruşturma evrakların­ın dosyadan çıkartılar­ak adliye içerisinde rastgele bir yerde bulunması ya da “unutulması” olağan mıdır?

4 yıl boyunca 9 klasör soruşturma evrakını gizleyen, iddianamed­e ve fezlekede hiçbir şekilde değinmeyen, maddi gerçeğin açığa çıkmasına engel olan soruşturma savcıları hakkında Bakanlığın­ızca resen başlatılan adli ve idari bir soruşturma var mıdır? Varsa akıbeti nedir? Yoksa neden açılmamışt­ır? (HABER MERKEZİ)

SORUŞTURMA­YA ENGEL OLANLARA İŞLEM BAŞLATILDI MI?

 ?? ??
 ?? ?? Fotoğraf: EMEP
Fotoğraf: EMEP

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye