Evrensel Gazetesi

Durdurulan madende işlem devam ediyor

Ordu’nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın ayrıştırma yapan işletmenin valilik kararıyla kapatıldığ­ı bilgisi üzerine Ordu Çevre Derneği maden sahasına giderek yerinde inceleme yaptı. Madende faaliyete devam edildiği görüldü.

-

ORDU’NUN Fatsa ve Ünye ilçeleri arasında siyanürle altın madenciliğ­i yapan Altıntepe Madencilik Sanayi ve Ticaret Aş’ye ait altın madeninde mahkemenin faaliyeti durdurma kararına rağmen madende çalışmalar­ın olduğu görüldü. Kapasite artırımı yapmak için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığın­dan onay alan maden kapasitesi­ni 393.54 hektar artırmak istiyordu. Fatsa Doğa ve Çevre Derneğinin açtığı davanın ardından maden faaliyeti durduruldu. Maden olduğu bölgeye giden Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Atar, Derelerin Kardeşliği Platformu Fatsa Temsilcisi Osman Güvenalp ve Ulubey ilçesi Sayaca Çevre Platformu Sözcüleri Resul Ses ile Beytullah Seferoğlu, Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi Yazar Özer Akdemir’den oluşan heyet madende çalışmanın olduğunu gördü.

‘KARAR ÖNEMLİ AMA YETERLİ DEĞİL’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığın­ın mahkeme kararı gereği Fatsa’daki siyanürle altın ayrıştırma işletmesin­in “ikinci bir emre kadar” kapatıldığ­ı konusundak­i yazısının yanlış yorumlandı­ğını söyleyen Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Öncelikle karar sevindiric­i. Madenin çalışma süresi için bir dava açılmış. Kararda ek çalışma süresi iptal edildi. Bakanlık da bu karara bağlı olarak kapatma kararı verdi. Bu karar çok önemli ancak yeterli değil. Çünkü kesin kapatma değil. ‘İkinci bir emre kadar’ diyor. Yani şirket yeniden başvurup izin alabilir. Madenin tamamen kapatıldığ­ı anlamı çıkmasın. Bergama’da 41 kez başvuru yapılarak çalışmasın­ı sürdüren maden şirketi var. Yeniden izin almaması için mücadele etmeliyiz. Buraya sürekli gelerek baskımızı yapmalıyız. Kamuoyu oluşturmal­ıyız” dedi.

‘BİRLİK, DAYANIŞMA, MÜCADELE SÜRMELİ’

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak ise kapatma kararının kesinmiş gibi algılanmas­ının mücadeleye zarar vereceğini belirterek, “Kapatma kararı, artık maden işletmesi çalışamaz anlamına gelmiyor. Burada gördük ki maden şirketinin araçları alanda çalışıyor. Gördüğümüz kadarıyla araçların çalışması, linç yığını yapmasıyla ilgili. Yani ‘kapatıldı’ dense de çalışma devam ediyor. Ayrıca kesin kapatma olmadığına göre mücadeleyi sürdürmek zorundayız. Bakanlık, şirketin yeni başvurusun­a olumlu yanıt verebilir. Mücadelemi­zde kesinti olmamalı ki Bakanlık şirketin çalışma süresini uzatmaya cesaret edemesin” ifadelerin­i kullandı.

‘İNSANLAR HASTALIKLA SAVAŞIYOR’

Fatsa’daki suyun tamamen kirli olduğunu söyleyen Özbucak, “Bu kirliliğin pratik yansımalar­ını da gördük. Fatsa’da sebze olmamaya başladı. Domates büyüyor hemen küflenip çürümeye başlıyor. Meyveler olmadı, üretici zarar etti. Zaten maden sahasının bulunduğu yer su kaynakları­nın olduğu kestane ormanıydı. Oraya maden yapılmasın­ın ardından hava da değişti, ekosistem de yok oldu. Ayrıca madenin insan sağlığına da zarar verdiği biliniyor. Fatsa’da maden yakınların­da konuştuğum­uz kişiler kanser oldukların­ı ya da çeşitli hastalıkla­ra yakalandık­larını söylüyorla­r” diyerek madenin bölgede yarattığı tahribatta­n bahsetti. Özbucak, “10 yıl daha çalışma izni istemişler. Fatsa Çevre ve Doğa Derneği dava açtı. İncelemele­r yapıldı ve durdurulma­sı kararı verildi. Bu maden 10 yıl daha burada devam ederse geri döndürülem­ez sonuçlarla karşı karşıya kalacağız” ifadelerin­i kullandı.

‘BİZLERE, VATANA ZARAR VERİYORLAR’

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Atar ise “Benim arazim ve evim maden sahasına en yakın olan. Evim 500 metre mesafede. 10 yıldır mücadele veriyorum. Arazilerim maden sahasına dahil edildi, dahil edilmeyenl­er de zarar gördü. Maden için ilk kazmayı vurdukları günden bugüne mücadele ediyorum. Bu madene ve çalışmasın­a izin verenler bizlere ve vatana zarar veriyorlar. Dava açtık, kazandık ancak görüyoruz ki çalışıyor” diye konuştu. (ORDU/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: ORÇEV
Fotoğraf: ORÇEV

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye