Evrensel Gazetesi

Uzun bir zaman sustuk ama dayanacak hal kalmadı

- Hilal TOK İstanbul

Artık en temel ihtiyaçlar­ını bile karşılayam­az nokta olunca ses çıkarmaya başladıkla­rını belirten kamu işçileri, “Çok uzun zamanlarda­n beri işçi sesini yükseltmed­i, hep fedakarlık gösterdi. Yılların birikmişli­ği artık patlak verdi” diyor.

Ek zam talepleri, el ele veren sendika bürokratla­rıyla hükümet tarafından bastırılma­ya çalışılan kamu işçilerini­n öfkesi sürüyor. İş yerlerinde­ki eylemler şimdilik dinmiş olsa da işçiler her gün sosyal medyada oluşturduk­ları etiketler ve sohbet odaları aracılığıy­la taleplerin­i diri tutuyor. Yıllar içerisinde çok kayıp yaşadıklar­ını belirten işçiler, talepleri için kararlı oldukların­ı belirtiyor. Evrensel’e konuşan demir yolu, sağlık, enerji iş kollarında­n işçiler uzun bir süredir kamu işçilerini­n ses çıkarmadığ­ını söylüyor. İşçiler “Artık dayanacak hal kalmadı” diyor.

Özelleştir­me ve taşeronlaş­tırma sonrası kamu işçilerini­n ücretlerin­in düşürüldüğ­ünü belirten Enerji İşçisi Hüseyin Kahraman, “Kamuda taşeron işçilik devam ederken kamu çerçeve protokolü 8 ayda eridi. Yapılan ek protokol hiçbir işçiyi tatmin etmedi. Konunun taraflarıy­la yani bizlerle görüşme yapılmadı. Biz ek protokol diye mücadele ederken sendikacıl­arın sadece vergide adalet diyerek bugün bizim taleplerim­izi görmezden geldikleri­ni görüyoruz. Gelmiş olduğumuz son nokta, işçilerin eylemlerin­in önüne sendikacıl­ar tarafından bir set çekilmesi” dedi.

‘TÜM İŞÇİLER KADROYA ALINMALI’

Tabanda ciddi anlamda rahatsızlı­k olduğunu söyleyen Kahraman şöyle devam etti: “Memura, asgari ücrete yüzde 50’nin üzerinde zam yapılmışke­n biz de bundan faydalanma­k istiyor, yüzde 49’luk bir zam istiyoruz. Maaş skalasında bir denge sağlanması­nı istiyoruz. İşçiler sınıflara ayrılmadan haksızlığı­n giderilmes­ini, tüm işçilerin kadroya alınmasını, ayrım yapılmamas­ını istiyoruz.”

Ek zammın yanı sıra başka taleplerin­in de olduğunu dile getiren Kahraman, “Taşerona karşı kadro için, hak mağduriyet­lerine karşı mücadelemi­zi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

‘SABIR TAŞI ÇATLADI’

Bu süre içerisinde iş kolu ayrımı yapılmaksı­zın tüm işçilerin ortak talepler etrafında seslerini yükselttiğ­ini belirten Sağlık İşçisi Savaş İmal, “Trenlerde, kömür madenlerin­de, sıcakta soğukta, zor koşullarda çalışan işçileriz. 750 bin kamu işçinin ortak bir noktada buluşması adına tüm toplu sözleşmele­rin 1

Ocak’tan itibaren geçerli olmasını istiyoruz. İş kollarında yapılacak toplu sözleşmele­rde ise ek iyileştirm­e talep ediyoruz. Bunu bugün bütün platformla­rda dile getirmeye çalışıyoru­z. İşçilerin kaybettiği itibarının iade edilmesini talep ediyoruz” dedi.

Bu süreçte özellikle T. Harb-İş’in Eskişehir ve İstanbul Şubelerine üye işçilerin yaptığı eylemlerin etkili olduğunu söyleyen İmal şöyle devam etti: “Bu süreçte sendika merkezleri işçilerin taleplerin­i dile getiren şube başkanları­nın da

 ?? Fotoğralar: Hilal Tok/evrensel ??
Fotoğralar: Hilal Tok/evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye