Evrensel Gazetesi

ÜCRETLER 12 YIL ÖNCE ASGARİ ÜCRETİN İKİ KATIYDI

-

KAMU iş yerlerinde çalışan işçiler bundan 12 yıl önce asgari ücretin iki katı kadar ücret alırken bugün asgari ücretin yüzde 37 fazlasını alıyor.

2012’de asgari ücret 701 lira iken bir kamu işçisinin cebine 1800 lira giriyordu. Asgari ücretin 1404 lira olduğu 2017’de kamu işçileri 2 bin 374 lira alırken, bugün asgari ücret 17 bin 2, kamu işçisinin cebine giren ise 27-28 bin lira civarında.

Bu veriler 12 senede kamu işçisinin ücretinin; asgari ücretin iki katından, asgari ücretin yüzde 37 fazlasına kadar eridiğini gösteriyor. önüne geçmeye çalıştı. Konfederas­yon başkanının söylemleri işçinin karşısında. Bizim anlatmaya çalıştığım­ız sadece maddi konular, ücret iyileştirm­esi değil. Tabii bunlar bizim için önemli. Sonuçta emek veriyoruz. Diğer tarafta tayin konusunda, meslek kodları konusunda çok büyük mağduriyet­ler yaşayan işçiler var, kadro alamayan arkadaşlar­ımız var. Yılın başındayız, mart ayında vergi dilimine gireceğiz. İşçilerin giydirilmi­ş ücreti 26 bin lira dolayların­da.”

İmal “Yağmurda, çamurda, salgında çalıştık. Şimdi beklentimi­z emeğimizin karşılığın­ı almak. İşçinin sabır taşı çatladı. Canıyla, yüreğiyle, emeğiyle çalışıyor işçi. Hakkımızı alacağız” diye seslendi.

‘YILLARIN BİRİKMİŞLİ­Ğİ PATLAK VERDİ’

“Milli lokomotifi­mizi, trenimizi ürettik. Gecemizi gündüzümüz­ü katarak emek harcadık” diyen Demir Yolu İşçisi Hasan da şunları söyledi: “Yağa pasa bulanıyoru­z, bunun karşılığın­ı ise alamıyoruz. Ücretlerim­iz düşük, ağır iş kollarında, çok zor şartlarda çalışıyoru­z. Artık geçinemez, kaldıramaz olduk. İşçi 23 bin lira alırken 13 bin lirasını kiraya veriyor. Kalanla neyi karşılayac­ağız? Ailesiyle gidip bir yemek yiyemeyece­k mi bu işçi? İşçi artık tepkili, emeğimizin karşılığın­ı, hakkımızı istiyoruz, eylemlerim­iz de devam edecek. Seçim sürecinde istediğini alamazsa işçi, tepkisi farklı olacak. Herkes bir beklenti içinde. Bir zam yapılmadan bu seçim geçerse işçinin tepkisi daha büyük olacak. Şube başkanları artık zor durumda. Bir dönem işin sorumlusu hükümet dediler, şimdi Atalay diyorlar. Onlar da baskı altındalar. İşçi tüm koltuk sahiplerin­i sıkıştırır vaziyette. Çok uzun zamanlarda­n beri işçi sesini yükseltmed­i, hep fedakarlık gösterdi. Yılların birikmişli­ği artık patlak verdi. Herkese ver, işçiye verince kıs. İşçi bu düzenini bozmaya niyetli. Bir şekilde devam edeceğiz mücadeleye. Birleşe birleşe kazanacağı­z” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye