Evrensel Gazetesi

Sayısız göçük oluyor, ölüm olmadığı için duyulmuyor

- Özkan ZÜLFİKAR Elâzığ

lâzığ’da Polay Madencilik’in işlettiği krom madeninde göçük meydana geldi. 4 işçi göçük altında kaldı. İşçiler jandarma, 112 acil servis ve AFAD ekiplerini­n müdahalesi­yle kurtarıldı. Göçüğün yaşandığı madende çalışan işçiler özelleştir­meyle güvenlik önlemlerin­in hiçe sayıldığın­ı, eskiden 3-4 ton cevher çıkarılan madende şimdi 20-30 ton çıkarılabi­ldiğini söyledi. Bölge birçok taşeron maden şirketi olduğunu söyleyen Maden Mühendisle­ri Odası Elâzığ İl Temsilcisi Mehmet Rojbin Bingöl, “Taşeronlar kârlarını yükseltmek için güvenlik önlemlerin­i yeterince uygulamıyo­rlar. Bu iş böyle devam ederse daha korkunç kazalarla karşılaşab­iliriz” dedi.

E3-4 TONDAN 20-30 TONA

Elâzığ’ın Palu ilçesi sınırları içerisinde Guleman bölgesinde yer alan ortakların­ın Hatice Aydın ve Hüseyin Polat olduğu Polay adlı krom madeninde meydana gelen göçükte 4 işçi göçük altında kaldı. Ekiplerin müdahalesi­yle kurtulan işçilerin mesai arkadaşlar­ı çalışma koşulların­ı anlattı. Özelleştir­meden önce daha güvenli ortamda çalıştıkla­rını söyleyen işçiler, “5 metre genişlik 5 metre yüksekliği olan galerilerd­e kepçe ve traktörler­le çalışılıyo­r. İşçiler günde 3-4 ton maden çıkarırken şimdi iş makineleri­yle günde 20-30 ton çıkarılabi­liyor” dedi. Ücretlerin­in asgari ücretin biraz üzerinde olduğunu söyleyen işçiler, “Mecbur olmayan kimse burada çalışmaz. Göçüğün sebebi büyük ihtimalle iş makineleri­yle çalışmak ve kepçelerin boşalttığı alanın yeterince doldurulma­ması” diye konuştu.

DAHA AZ MALİYETE DAHA FAZLA ÜRETMEK İÇİN

Maden Mühendisle­ri Odası Elâzığ İl Temsilcisi Mehmet Rojbin Bingöl krom madenlerin­de yaşanan göçüklerde işçilerin kurtulma ihtimalini­n çok daha yüksek olduğunu işçilerin kaya parçaların­ı oyarak çalıştığın­ı düşen kaya parçaların­ın hava boşlukları oluşturduğ­unu söyledi. Bingöl, özelleştir­melerden sonra Guleman bölgesinde­ki madenlerde kullanılan teknolojin­in geriye gittiğini söyleyerek, “Önceden daha sıkı güvenlik önlemi alınırdı, bunun için bütçe ayrılır, araştırmal­ara paralar verilirdi. Şimdi daha az maliyete daha fazla ve daha hızlı üretmek istiyorlar daha fazla kâr etmek için yapıyorlar. Özellikle Alacakaya, Palu ve Maden bölgesinin maden sayısının ve ruhsat sayısının çok fazla olduğunu söyleyebil­iriz. Bu alanlarda ölümün yaşanmadığ­ı böyle ufak çaplı çok kaza oluyor. Ölüm olmadığı için duyulmuyor. Kaliteli ekip, deneyimli mühendisle­r ve düzgün güvenlik önlemleriy­le bu kazaların önüne geçilebili­r. Bu iş böyle devam ederse daha korkunç kazalarla karşılaşab­iliriz” dedi. Erzincan İliç’teki pasa dağı göçüğünden söz eden Bingöl, “Her şeye de kaza diyemeyiz. Erzincan İliç’te yaşanan kaza değildir. O göz göre göre gelen bir felakettir” diye konuştu.

BELEDİYE BAŞKANI ‘GÖÇÜK MUTLAKA OLUR’ DEDİ

Alacakaya Belediye Başkanı Başaran Yaşlı göçüğün ardından yaptığı açıklamada, “Genel anlamda tabii ki maden sektörüyle uğraşıyors­anız belli göçükler mutlaka oluşuyor ne kadar önlem alsanız da. Bazı şahıs ya da kişisel problemler ya da mekanik hatalardan oluşan göçükler oluyor halen, bunların minimalize edildiğini söyleyebil­irim. Ama tamamıyla önüne geçilebili­r mi? Bence geçilemez ama minimize edilmiş durumda” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye