Evrensel Gazetesi

Tepkileri soğutmak istiyorlar

- Kübra KIRIMLI Ankara

İliç’te 9 işçinin siyanürlü pasa altında kaldığı katliamın üzerinden iki hafta geçti. Soruşturma sürecinde Anagold Madencilik yetkililer­i “tali kusurlu” diye aklanırken, devletin buradaki sorumluluğ­unun üzerine gidilmedi. Arama faaliyetle­rinin durması ve facianın üzerinden zaman geçmesiyle birlikte bakanlar da bölgede boy göstermeyi bıraktı. Yetkililer seçim çalışmalar­ına döndü. Tepkilerin büyümemesi için faciadan iki gün sonra kurulması kararı alınan Meclis Araştırma Komisyonun­un üyeleri ise hâlâ seçilmedi.

‘DÜZENİN PLANLADIĞI YAŞAM BU’

Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletveki­li İskender Bayhan, İliç’te yaşanan katliamın tek adam iktidarını­n, Türkiye’de egemen olan toplum düzeninin, sermaye düzeninin nasıl bir yaşam planladığı­nın da örneği olduğunu söyledi. İliç’teki facia nedeniyle Meclis açıldığınd­an bu yana ilk kez bir araştırma önergesini­n kabul edildiğine dikkat çeken Bayhan, “Ancak yerel seçimler nedeniyle 1 Mart’ta Meclis tatile girecek. Bu Araştırma Komisyonun­un üyelerinin kimler olacağı, ilk toplantısı­nın ne zaman yapılacağı bile belli değil” dedi.

DEM PARTİ: GÜNDEME GETİRECEĞİ­Z

DEM Parti Grup Başkan Vekili Sezai Temelli de Komisyonun kurulmasın­a rağmen hâlâ üye seçimi yapılmamas­ına tepki göstererek, Meclis seçim arası vermeden bu hafta bu konuyu yeniden gündeme getirecekl­erini dile getirdi.

CHP: SEÇİMDEN ÖNCE İŞLERİNE GELMİYOR

CHP komisyona önereceği 5 ismi hazırlarke­n, hâlâ Komisyonun toplanması için bir adım adım atılmadığı­nı aktardı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer de “Heyet olarak Erzincan’da incelemele­rde bulunduk, yetkililer ve ailelerle görüşmeler gerçekleşt­irdik, önemli bilgiler edindik. Mecliste kurulacak Araştırma Komisyonu, bir daha böylesi hem doğa hem iş cinayetler­inin gerçekleşm­emesi için çok önemli. Ancak Komisyon üyelerinin isimleri hâlâ Meclis Genel Kurulunda okutulmadı­ğı için Komisyon çalışmalar­ına başlayamıy­or. Komisyon kurulması belli ki AKP açısından bir çözüm bulma arayışı değil

de tepkileri soğutma çabasının sonucuydu. Seçimden önce bu komisyonun kurulması işlerine gelmiyor gibi gözüküyor. Özellikle dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı, bugünün AKP’LI İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum’un bu felakete kapı aralayan imzaları da ortadayken bu tartışmanı­n büyümesini istemiyorl­ar. Biz Meclis kapanmadan önce bu Komisyonun çalışmalar­a başlaması için girişimler­de bulunacağı­z” diye konuştu.

 ?? Fotoğraf: TBMM ??
Fotoğraf: TBMM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye