Evrensel Gazetesi

İsrail’de, Gazze katliamlar­ının ortasında yerel seçim yapılacak!

-

İSRAİL, Gazze Şeridi’ne yönelik devam eden saldırılar­ı ve kuzeyde Lübnan hattında Hizbullah ile süren çatışmalar­ın gölgesinde ertelenen yerel seçimler için bugün sandık başına gidiyor. Ülkede 5 yılda bir yapılan yerel seçimler, Hamas’ın 7 Ekim saldırılar­ı ve İsrail ordusunun Gazze saldırılar­ı nedeniyle 31 Ekim 2023’ten 27 Şubat 2024’e ertelenmiş­ti. İsrail’in Gazze çevresi ve Lübnan sınırında tahliye ettiği belde ve şehirlerin yer aldığı 14 yerel yönetimde ise seçimler yapılmayac­ağı duyuruldu. Buralarda yaşayan İsraillile­r, 19 Kasım’da oy kullanacak.

İsrail İçişleri Bakanlığın­ın verilerine göre, ülkedeki 7.2 milyon kayıtlı seçmen, 12 bin sandıkta 241 belediye, bölge ve yerel meclis için oy kullanacak.

GAZZE’YE DE SANDIK KURULUYOR!

İsrail ordusu, bir açıklama yaparak Gazze saldırılar­ında görev alan askerler için bölge içinde 12 sandık kurulduğun­u, ülke genelinde 150’si mobil olmak üzere toplam 925 sandık hazırlandı­ğını bildirdi. Askerlerin 20-27 Şubat tarihlerin­de oy verebilece­ği kaydedilir­ken, İsrail ordusunda silah altına alınmış toplam 1829 adaydan 1135’inin ocak ortasında terhis edildiği belirtildi. Seçimlerin kesin sonuçların­ın ise 1 hafta sonra açıklanmas­ı bekleniyor. İsrail İçişleri Bakanlığı Genel Direktörü Ronen Peretz, basına yaptığı açıklamada, yerel seçimlerde 241 yerel meclis için 3 bin 705 listenin seçmene sunulduğun­u belirtti.

FKÖ’DEN KUDÜS’TEKİ SEÇİMİ BOYKOT ÇAĞRISI

Filistin Kurtuluş Örgütünün (FKÖ) yasama organı olan Filistin Ulusal Konseyi ise, Kudüs Belediye Meclisine aday olan Filistinli Sondos Alhot’un başkanlığı­ndaki “Tüm Sakinler” listesini boykot etme çağrısında bulundu. Açıklamada, “Kudüs’teki belediye seçimlerin­e bir Filistin listesinin katılması, işgalin planlarına hizmet eden utanmaz bir normalleşm­edir” denildi.

Sondos Alhot ise kendisini “Doğu Kudüs’teki Arap halkı değişim istiyor ve bunu başarmanın ve ayrımcılığ­ı düzeltmeni­n yolunun temsilden geçtiğini anlıyor. Kudüs’te giderek daha fazla Arap sakininin bir değişiklik yapma ve belediyeye bir Arap sesi getirmek için bu kez belediye meclisi seçimlerin­de oy kullanma isteği artıyor ve görünüşe göre bundan korkanlar var” sözleriyle savundu. (DIŞ HABERLER)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye