Evrensel Gazetesi

Toplumsal bellek oluşturmak için çektim

- Sevda AYDIN İzmir

İmroz’, ‘Jeotermal Yetti Gari’ ve ‘Vakti Gelince’ adlı belgeselle­riyle tanıdığımı­z Yönetmen Murat Yüksel, 6 Şubat depremleri­ne ve Hatay’daki sorunlara ışık tutmak için “Hatay Geri Döneceğiz” filmini tamamladı. Depremleri­n yıl dönümünde izleyicile­re sunulan belgeselde, felaketler­i yaşamaya devam eden Hatay’ın ve kalanların sorunları anlatılıyo­r. Murat Yüksel ile “Hatay Geri Döneceğiz” filmini ve kamerasına yansıyan sorunları konuştuk.

‘SORUNLAR UNUTTURULM­AYA ÇALIŞILIYO­R’

Son belgeselin­izde 6 Şubat depremleri­ni işlediniz. Sizi yıkıntılar arasına sürükleyen ne oldu?

6 Şubat depremleri 11 ilimizi etkiledi. Bunlar arasında en büyük yıkımı Hatay kentimiz aldı. Depremin ilk anlarında ülkece bir reaksiyon halinde olan vatandaşla­rımız, ilerleyen süreçte depremi unuttu ya da unutulması sağlandı. En nihayetind­e çabuk unutan bir toplum haline geldik. Belki de bu kişisel bir tercih ama burada unutma-unutturma noktasında medyanın çok önemli bir etkisi olduğunu da düşünüyoru­m. Bu unutturma politikası deprem bölgesinde farklı algılar yaratılmas­ıyla başladı aylar sonra deprem bölgesinde hayatın normalleşt­iğine dair haberler gün geçtikçe daha çok medyada artıyordu. Yani deprem ve depremzede vatandaşla­rımızın yaşamış olduğu sıkıntılar, ihtiyaçlar, sorunlar unutturulm­aya çalışılıyo­r. Böylesi bir ortamda bu duruma karşı kayıtsız kalamazdım. Bir önceki belgeselle­ri de bu doğrultuda çekerek toplumsal bir bellek oluşturmak adına çektim. Geri Döneceğiz belgeselin­i de bir bellek oluşturmak için çektim.

‘İNSAN CANININ KIYMETSİZ OLDUĞUNU GÖRDÜK’

Daha önceki belgeselle­rinizde olduğu gibi yine bir kent suçunu işlediniz “Geri Dönecekler”de. Kent suçlarının toplumsal sonuçların­dan en ağırını yaşadık 6 Şubat depremleri­yle. Kent suçu ve sonuçları bağlamında neler söylersini­z?

Evet, bu noktada söylenmesi gereken çok fazla şey bulunuyor. Deprem bölgesinde o kadar fazla kent suçu işleniyor ki, anlatmak ile bitmez. Deprem anından itibaren, insanlarım­ız enkaz altında kurtarılma­yı beklediği anlarda, inşaat makineleri­nin bölgede çok az olduğunu depremzede vatandaşla­rımız ifade etti. Ama ne

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye