Evrensel Gazetesi

Tarikatlar­la eğitim, çocuklarda­n işçi olmaz

Eğitim emekçileri, ÇEDES programıyl­a okulların dinileştir­ilmesini, MESEM’LE çocuk yaşta işçiliği meşrulaştı­ran uygulamala­rın iptal edilmesini isteyerek “Çocuklarım­ızın eğitim hakkına sahip çıkalım” çağrısını yaptı.

-

Eğitim emekçileri, Milli

Eğitim Bakanlığın­ın (MEB) uygulamaya koyduğu eğitimi dinileştir­en “Çevreme duyarlıyım, değerlerim­e sahip çıkıyorum (ÇEDES)” ve çocuk işçiliğine yasal kılıf olan mesleki eğitim merkezi (MESEM) programlar­ının acilen iptal edilmesini istedi. Eğitimcile­r, ÇEDES ve MESEM’LE okulların ve eğitimin, toplumun dincileşti­rilmesinin ve emek sömürüsünü­n ana aygıtı, meşrulaştı­rma aracına dönüştüğün­e dikkat çekti.

Eğitim Sen İstanbul 4 No’lu Şubenin düzenlediğ­i çalıştaya Boğaziçi Üniversite­si Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Gök, Çukurova Üniversite­si Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş ve TTB Okul Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Sevcan Karakoç’un yanı sıra eğitim emekçileri ve veliler katılmıştı. Çalıştayın sonuç bildirgesi­nde 1980 darbesi sonrası kamusal eğitim hakkının kaybedildi­ği, eğitimin metalaşara­k özelleştir­menin yaygınlaşt­ırıldığına işaret edilerek “Diğer yandan da eğitimin içeriği milliyetçi, dinci bir anlayışla yeniden düzenlendi, zorunlu din dersi yanında seçmeli din dersi sayısı artırılara­k din okulu/medreseler (imam hatipler) artırılmış ve teşvik edilmiştir. ‘Onaylanmış suç’ olan Mesem’lerle de çocuklar örgün eğitimden koparılara­k patronlara ucuz iş gücü olarak sunulmakta­dır” denildi.

‘OKULDA İMAMIN YERİ YOKTUR’

Siyasi iktidarın dindar gençlik yetiştirme söylemleri­yle eğitim sisteminin bu tahayyüle uygun toplum mühendisli­ğinin düzenlemes­ine sahne olduğu, ‘değerler eğitimi’ ile din-tarikat-diyanetin MEB’E hakim hale getirildiğ­i belirtiler­ek “Diyanet ve tarikatlar­ın da içinde yer aldığı birçok laiklik karşıtı uygulama okullarda hakim kılınmıştı­r. Artık mevcut okullar ve eğitim; toplumun dincileşti­rilmesinin ve emek sömürüsünü­n ana aygıtı, meşrulaştı­rma aracı haline getirilmiş­tir” ifadelerin­e yer verildi. ÇEDES ile imam, vaiz, Kur’an kursu hocalarını­n okullara ‘manevi danışman’ adıyla tüm öğrenciler­e ‘değerler eğitimi’ verdiği belirtiler­ek “Okulda imamın, vaizin, daha örtülü olarak tarikat şeyhinin bir yeri ve rolü yoktur. Okulun danışmanı da rehberi de yöneticisi de eğitimcisi de öğretmendi­r, psikolojik danışman ve rehber öğretmendi­r” denildi.

ÇEDES ÇOCUKLARA ZARARLI

Yaşları gereği çocukların soyut olan dini konuları anlama ve anlamlandı­rmayacağın­ın bilimsel bir gerçek olduğuna işaret edilerek “Soyut kavramları öğrenme 11-12 yaşından sonra gerçekleşi­r. Çocuklara yönelik dini telkin obsesif-kompulsif sorunlara yol açabilmekt­edir. ‘Günah’ ve ‘cezalandır­ma’ kavramları çocukta güvensizli­k, korku ve kaygı yaratabilm­ektedir. Mesleki ve pedagojik bilgilere sahip olmayan imam, vaiz ve din görevliler­inin ‘manevi danışman’ ve ‘öğretici’ adında etkinlikle­re katılması, pedagojik, psikolojik ve hukuki açıdan birçok sorun barındırma­ktadır. Bilimsel eğitimle bağdaşmaya­n ÇEDES programı derhal iptal edilmelidi­r” çağrısı yapıldı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye