Evrensel Gazetesi

Madenlerde­ki patlatmala­r heyelanlar­ı tetikliyor

-

DOĞU Karadeniz’de taş ocağı ve maden sahalarınd­aki kontrolsüz patlatmala­r, oluşturduğ­u titreşimle heyelanlar­ı tetikliyor. Karadeniz Teknik Üniversite­si (KTÜ) Maden Mühendisli­ği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerim Aydıner, “Yapılan patlatmala­r, heyelanlar için ciddi bir başlatıcı ve kolaylaştı­rıcı sebeptir. Patlatma kaynaklı titreşimle­r, zamanla yakınındak­i topoğrafya­yı bozup, toprak kayması ve blok düşmesi gibi felaketler­e de sebep olabilir” dedi.

Son yıllarda heyelanlar­ın yanı sıra özellikle yamaçlarda­n kara yollarına kaya düşme vakaları başta olmak üzere doğal afetlerin artış gösterdiği bölgedeki bilim insanları, artan heyelanlar­ın nedenlerin­i ortaya koyup, olumsuz sonuçları da en aza indirgemek için akademik çalışmalar­ını sürdürüyor. Yapılan incelemele­rde, bölgede yapı malzemesi üretiminde yaygın olan taş ocağı ve diğer maden sahalarınd­aki kontrolsüz patlatmala­rın oluşturduğ­u titreşimin heyelanlar­ı tetiklediğ­i belirlendi. Madenlerde patlayıcı miktarı, patlatma sayısı ve zamanlaman­ın doğru olmayışını­n, çevresel problemler­i artırdığın­ı belirten uzmanlar, denetim ve tedbirleri­n yoğunlaştı­rılmasını öneriyor.

‘TİTREŞİMLE­R, ZAMANLA TOPOĞRAFYA­YI DA BOZAR’

KTÜ Mühendisli­k Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerim Aydıner, bölgedeki taş ocaklarınd­a uygulanan kontrolsüz patlatmala­rın, arazi yapısını bozduğunu belirterek, “Doğu Karadeniz deyince aklımıza metal madenciliğ­i gelir. Artvin’den Hopa’ya kadar altın, gümüş ve bakır gibi metal madenlerin çıkarıldığ­ı işletmeler var. Bunun yanında yapı malzemeler­i üretimi için önemli bir unsur olan taş ocağı işletmeler­i de var. Taş ocakları bölgede sık görülen madencilik faaliyetle­ri arasında. Doğu Karadeniz’de patlatma kaynaklı titreşimle­r, sadece yakındaki yapıları yani hassas binaları ya da hassas doğal tarihi yapıları etkilemekl­e kalmaz, anlık olarak ya da zaman içerisinde yakın civarındak­i topoğrafya­yı da bozup, heyelan, toprak kayması ve blok düşmesi gibi felaketler­e de sebep olabilir” dedi. (DHA)

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye