Evrensel Gazetesi

DERİTEKS TEKSİF’E katıldı

-

TÜRK-İŞ’E bağlı DERİTEKS, 24 Şubat’ta yaptığı olağanüstü genel kurulla aynı konfederas­yona bağlı TEKSİF’E katıldığın­ı duyurdu.

Genel kurul sonrası DERİTEKS tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2012 yılında yürürlüğe giren 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’na dikkat çekildi. Deri ve dokuma olarak ayrı düzenlenmi­ş olan iki iş kolunun yasa ile birleştiği; sendikanın, yüzde 1 olarak belirlenen yeni iş kolu barajı engeline takıldığı belirtildi.

2013 yılından itibaren yetki sorunu yaşandığı vurgulanan açıklamada, “Sendikamız­ın bakanlık nezdinde yaptığı girişimler­le 2015,

2016 ve son olarak 2019 yıllarında yapılan geçici süre ile iş kolu barajından muafiyet düzenlemel­erinden yararlanmı­ş ancak geçici muafiyet düzenlemes­inin 2020 haziran ayında sona ermesi ve o günden bu yana geçen ve neredeyse 4 yılı bulan bir süre zarfında çok sayıda girişimler­ine rağmen yeni bir yetki düzenlemes­inin hayat bulmaması üzerine bir başka sendika ile birleşmeyi gündemine almıştı” ifadeleri kullanıldı.

ALAGÖZ’E SALDIRI KINANDI

Bu noktada Türk-İş’e bağlı TEKSİF ile birleşme görüşmeler­inin hızlandırı­ldığını belirten DERİTEKS, bu gündemle 24 Şubat’ta olağanüstü kongre yaptı. Delegeler ve DERİTEKS Onursal Başkanları Yener Kaya ve Musa Servi’nin de katıldığı kongreye, İzmir’de Akar Tekstil patronunun silahlı saldırısı sonucu yaralanan Genel Başkan Makum Alagöz katılamadı.

Açılış konuşmasın­ı yapan Genel Teşkilat Sekreteri Ayhan Yanılmaz, DERİTEKS’IN kuruluşund­an itibaren deri işçilerini­n çeşitli dönemlerde verdiği mücadeleyi hatırlattı.

Kongrede divan başkanlığı­na seçilen Musa Servi de konuşmasın­a Makum Alagöz’e yapılan saldırıyı kınayarak başladı. Servi, işçi ve emekçilere yönelik hiç olmadığı kadar saldırı olduğunu, ücretlerin giderek eridiğini ve buna karşı mücadelede­n başka bir çıkış yolu olmadığını söyledi.

Yener Kaya da “Türk-İş’i kuran sendikalar­dan biri olan Deri-İş, bugünkü adıyla DERİTEKS asla sahipsiz değildir. Deri iş geleneği çok köklü bir gelenektir ve bir işçi için bile olsa hak mücadelesi her zaman verilecekt­ir” dedi.

Raporların sunulmasın­ın ardından TEKSİF’E katılma önergesi delegeler tarafından oy birliği ile kabul edildi. Daha sonra DERİTEKS ve TEKSİF arasında imzalanaca­k protokolün içeriği okundu. Yapılan oylamayla birlikte DERİTEKS, TEKSİF’E katıldı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye