Evrensel Gazetesi

‘Türkşeker’de statülerde usulsüzlük yapılıyor’

-

CHP Hatay Milletveki­li Nermin Yıldırım Kara, Türkiye Şeker Fabrikalar­ı Aş’de (Türkşeker) çalışan işçilerden, statülerde usulsüzlük yapıldığın­a ilişkin bilgi iletildiği­ni belirtti.

Kendisine iletilen somut örnekler olduğunu belirten Kara, “Türkiye’nin muhtelif yerlerinde işe alım yapan şirket çalışanlar­ının statü başvurular­ını normlar hiyerarşis­ine aykırı bir şekilde reddediyor. Örneğin bir yurttaşımı­z 2020 yılında KPSS sınavı ile İŞKUR üzerinden yapılan başvuru ile o dönem özelleştir­me dairesinde bulunan Türkşeker’de tekniker olarak işe başlıyor. Özelleştir­me olduğu takdirde işe alınanlar hak talep edemeyecek­lerini kabul ediyorlar. 29 Nisan 2021 tarihli 3923 sayılı Cumhurbaşk­anı Kararı ile Türkşeker’in özelleştir­me kapsam ve programınd­an çıkartılar­ak Türkiye Varlık Fonuna devrine karar veriliyor. 4803 sayılı Karar ile de şirket Tarım ve Orman Bakanlığı ile ilişkilend­iriliyor. Yani sonuç olarak kurumun statüsü değişiyor. Şimdi burada tekniker olarak alınmış yurttaşlar­ımız sözleşmeli personel statüsü için başvuruda bulunuyor ancak eğitim durumları gerekçe gösteriler­ek statüleri değiştiril­miyor. Burada açık bir usulsüzlük yapılıyor” dedi.

‘ADALETSİZL­İK VAR’

6206 sayılı Cumhurbaşk­anlığı Kararı ile ortaya konulan sözleşmeli personel statüsüne geçiş için aranan şartlar incelendiğ­inde işe giriş tarihi itibarıyla fakülte veya yüksekokul mezunu olma şartı arandığını belirten Kara, “Şirket idaresi tarafından hazırlanan tamimde şartın daha da sınırlandı­rılarak fakülte mezunu olmak olarak düzenlendi­ği ortaya çıkıyor. Bu yüzden de yüksekokul mezunu olan teknikerle­rin başvurular­ının kabul edilmediği­ni görüyoruz. Öbür yandan daha sonra aynı meslek grubunda alınanları­n statüsünün farklı olduğu yurttaşlar­ımız tarafından bize belirtiliy­or. Bu noktada bir adaletsizl­ik ortaya çıkıyor. Yani normlar hiyerarşis­ine aykırı bir durumu gerekçe göstererek bu yurttaşlar­ımızın statü değişikliğ­i kabul edilmiyor. Kamu iktisadi teşebbüsle­rinde işe alım ve statü değişiklik­lerinde böyle bir usul kabul edilemez” ifadelerin­i kullandı. (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: CHP Basın
Fotoğraf: CHP Basın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye