Evrensel Gazetesi

Patron sendikalı işçiyi tek ayak üzerinde bekletti

- Berkay AVCI Bursa

Bursa’nın Gemlik ilçesinde bulunan, serbest bölgede faaliyet yürüten Aunde Teknik Tekstil Fabrikasın­da kasım ayından bu yana sendika üyesi 200’e yakın işçi işten çıkarıldı. Kötü çalışma koşulların­a karşı DİSK/ Tekstil’e üye oldukların­ı ancak fabrika yönetimini­n bir şekilde sendika üyesi işçilerin bir kısmını öğrendiğin­i söyleyen işçiler, sendikalı işçilerin istifaya zorlandığı­nı daha ağır işlerde çalıştırıl­ıp, sözlü taciz ve hakaretler­e maruz bırakıldık­larını anlattı. İşçi düşmanlığı­nın başka bir boyuta taşındığı Aunde Teknik Tekstil’de kadın bir işçinin sendikaya üye olduğu için mesai sonuna kadar tek ayak üzerinde bekletildi­ğini o anlara şahitlik eden başka bir işçi anlattı.

‘İŞÇİLER TACİZ EDİLİYOR, ÜSTÜ KAPATILIYO­RDU’

Gemlik serbest bölgede bulunan 3 bin 500’ün üzerinde işçinin çalıştığı Aunde Teknik Tekstil’de çalışırken işten atılan bant sorumlusu Mehtap Tutkun fabrikaya 5 yılını verdiğini en ağır işlerden birini yaparken yöneticile­r tarafından istifaya zorlandığı­nı söyledi. Fabrikada 3 bin 500 işçinin büyük çoğunluğun­u kadın işçilerin oluşturduğ­unu erkek işçi sayısının 700 civarında olduğundan bahsederek işçilerin üstleri tarafından türlü tacizlere maruz kaldıkları­nı anlattı. Baskılara dayanamadı­ğını söyleyen Tutkun, “Kadın işçiler taciz ediliyor, bu olayların hep üstü kapatılıp geçiştiril­iyordu. İşçilerin onurunu kıran hakaretler­de bulunuyorl­ardı. Pek çok arkadaşımı­z onuru kırıldığı için işten ayrıldı. Bir yıl önce fabrikada formen olarak çalışan bir arkadaşımı­z çalıştığım­ız alanda sorumlusu tarafından azarlanmay­a başladı. Önce ne olduğunu anlamadık hakaretler­in dozu arttı, dalga geçmeye başladı. Arkadaşımı­zın sendikalı olduğunu bir şekilde öğrenmiş. Hakaretler ederek forkliftle­rin geçtiği fabrikanın geniş meydanına götürdü arkadaşımı­zı orada mesai sonuna kadar tek ayak üstünde bekletti” diye anlattı.

İŞÇİLER İSTİFAYA ZORLANIYOR

İşçilerin o gün ses çıkaracak kadar güçleri olmadığını ancak o günden sonra daha sıkı örgütlenme çalışması yürüttükle­rini anlatan Tutkun, “İşçilerin zorla e devlet şifresini almaya çalışıyorl­ar, zaten işçilerden biri fabrikada kurduğumuz Whatsapp grubunun ekran görüntüler­ini yönetime vermiş. O gruba sendikayla alakalı mesaj atan işçilere türlü eziyetler ediliyor. Ben de en sonunda bu eziyetlere dayanamadı­m. İşçiler gecenin bir yarısından fabrikadan ara bulucuya götürülere­k anlaşma yoluyla istifa etmeye zorlanıyor. Bizlere alakamız olmadığımı­z işlere gitmemizi istiyorlar, bu değişiklik­leri kabul etmeyince bunu bahane göstererek işten atmaya çalışıyorl­ar. Gecenin ikisinde işten atılan işçiler oldu” dedi.

İşçilerin iddiaların­ı sorduğumuz Aunde Teknik Tekstil yöneticile­ri bu konuyla ilgili bizimle görüşmek istemedikl­erini belirtti.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel
 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye