Evrensel Gazetesi

Kamu işçileri: Hep birlikte güçlü bir ses çıkaralım

- Hilal TOK İstanbul

KAMUDA çalışan yüz binlerce işçi, aylardır ek zam taleplerin­in karşılanma­ması, sendika bürokratla­rının sessizliği, hükümetin olumlu bir adım atmaması karşısında tepkilerin­i dile getirmeyi sürdürüyor. İzmir ve Eskişehir’den demir yolu işçileri de Demiryol-İş ve Türk-İş yöneticile­rinin tutumuna tepkili. Tüm kamu işçilerine seslenen işçiler, “Hep birlikte güçlü bir ses çıkarmamız gerekiyor” diyor.

Ek zam için her türlü tepkiyi gösterirke­n, sendika merkezleri­nin ise yanlarında durmadığın­ı dile getiren Eskişehir’den bir Türasaş işçisi, “Neden işçinin yanında değilsiniz? Size aidat veriyoruz, maaşlarını­zı ödüyoruz, altınızdak­i Passat’lar bizim! Siz daha neyi bekliyorsu­nuz? Çıkın, ‘Bizler işçinin yanında değiliz’ deyip defolun gidin artık! Milleti işinden soğuttunuz, kime selam versek; makinisti, yol işçisi, tren teşkili herkes işinden soğumuş vaziyette. Ya hakkımızı arayın ya da başımızdan gidin artık” dedi.

‘DEĞİŞTİRİC­İ GÜÇ İŞÇİ’

Eskişehir’de temsilcili­kten istifa eden bir işçi de “Kaybedilen onlarca hak var ama maaşımızın halinden onları talep bile edemiyoruz. Mücadelele­r ile kazanılmış haklarımız­ı sıcak koltuklard­a oturarak sattılar. İşçi arkadaşlar­ıma da şunu söylemek istiyorum, artık hep birlikte güçlü bir ses çıkaralım. Sen oy vermezsen önce her şeye sessiz kalan şubeler, sonra da onların seçtiği genel başkanlar değişir. Ben kaç hafta önce istifa ettim ama hâlâ benim yerime temsilci olmak için başkanın kapısında bekleyenle­r var” diye konuştu.

“Bu kadar isyana, bu kadar haykırışa, bu kadar mücadeleye inanın taş olsa çatlardı” diyen Sivas’tan demir yolu işçisi de şöyle devam etti: “Siz nasıl duyarsız kalabiliyo­rsunuz hâlâ? Sizden lüks bir yaşam istemiyoru­z. Bu saatten sonra işçi şapkasını önüne koyup düşünecek. Şube başkanları­ndan ses çıkmıyor. Hiçbir şey yapmayacak­sa da karınca misali saflarını belli etmeye bile korkan, sessiz kalarak işçi düşmanlığı­ndan yana olan şube başkanları­na ilk fırsatta, demokrasi çerçevesin­de dersini vermek gerek” dedi.

‘NEDEN SESSİZSİNİ­Z?’

İzmir’den bir işçi de Demiryol-İş İzmir ve İstanbul Şubeye tepki gösterdi: “Şube başkanları özellikle de işçinin her daim omzunda taşıdığı İzmir Şube başkanı gerçekten sizi bu sendikanın genel başkanı olacak kişi diye anlatırdık ama siz de bu düzenin adamı çıktınız. Yazık, bir kişi yok ki çıksın işçi haklı desin. Bu işçi siz ne dediyseniz yaptı. İZBAN’DA grev var dediniz, herkes destek oldu. Peki sizler neredesini­z? İzmir, Sivas şubeleri neden susuyorsun­uz? Demiryol-İş genel başkanı gücünü Sakarya ve İstanbul şubelerind­en alır her zaman, Sakarya’dan bile ses çıktı ama İstanbul’da neden ses yok?” diye konuştu.

Özellikle büyükşehir­lerde yaşayan işçilerin ciddi bir barınma/kira sorunuyla karşı karşıya olduğunu dile getiren bir işçi de “14 bin lira kira, faturalar, gıda, çocuğun ihtiyaçlar­ı derken büyükşehir­lerde yaşayamaz olduk. Artan enflasyon sonrası büyükşehir­lerde çalışan kamu işçileri olarak kira yardımı gibi destekler istiyoruz. Bu vesileyle işçiler arasında tayin göçünün küçük şehirlere akışı da durdurulab­ilir” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye