Evrensel Gazetesi

FİYATLAR FAHİŞ GİBİ GÖRÜNSE DE FAHİŞ OLAN MALİYET

-

LİMON üreticisi ve esnaf Süleyman Topal, tezgahta 15 liraya limon satıyor. Ancak 50 kuruşa alıcı bulamadığı için mayer cinsi limonu çürümüş. Bugün halden 7 liraya aldığı ürünü tezgaha getirmesin­in kendisine 10 liradan fazla fiyata mal olduğunu ifade eden Topal, “İçinden haliyle kötüsü çıkıyor, onu ayıklıyoru­z. En iyisini 15 liraya satmak zorundayım. Poşetin kilosunu 75 liraya alıyorum. Sadece bir poşet 75 kuruşa, 1 liraya mal oluyor. Fiyatlar fahiş gibi görünüyor ama asıl sorun maliyetler­in yüksek olması” dedi.

‘YERLİ İHRACATÇI DA MALI MISIR’DAN ALIP SATTI’

Topal, “Ben bedavaya ürünümü toplasın diye tüccara yalvardım. Adam gelip götürmedi. Çünkü o da işin içinden çıkamadı. Mazotun litresi ortada. İşçinin alacağı para ortada” dedi.

İhracatçın­ın da maliyetler nedeni ile Mısır ve Arjantin’e yöneldiğin­i dile getiren Topal, “Bu işi genelde Hataylılar yapar. Yerli ihracatçı da oralara yöneldi. Mısır’dan çalıştılar. Oradan paketledil­er, Avrupa’ya gönderdile­r. Türk ürünlerini alamadılar. Giderler fazla olduğu için Türkiye yerine Mısır’ı tercih ettiler” dedi.

Limonu bir sene daha deneyeceği­ni ifade eden Topal, “Şimdi ben zarar ettim. Cebimde birkaç kuruş daha var onu da harcayacağ­ım, bir umut, belki seneye düzelir diye. Olmasa ben de kökünden keseceğim, toprağımı satacağım. İşim sonu oraya varacak” dedi.

‘DESTEK TIRIŞKADAN OLURSA SONUÇ BU OLUR’

Mazot ve gübre desteğinin çay, sigara parası olduğunu ifade eden Topal, “Ne veriyor ki? Yılda bir defa ancak çay parası veriyor. Ciddi bir miktarda, sen çiftçisin, belgen var, sertifikan var, ağacın var üreticisin. Belgesini getiren adama mazot 20 lira demiş olsa bu durumda mı olur? Destek 45 liralık mazota 50 kuruş vermek midir? Devlet destek verdim diyor ama kaç lira vermiş? Destek sadece kağıt üzerinde tırışkadan destek olursa sonuç bu olur” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye