Evrensel Gazetesi

‘KREDİLERDE­N EVİ OLAN AZINLIK FAYDALANDI’

-

Konut ve barınma krizinin etkilerini hafifletme­k adına, Akp’nin uyguladığı politikala­rı nasıl değerlendi­riyorsunuz?

AKP, iktidarını kentsel rant üzerine inşa etti. Parti finansmanı­nı ve seçmenleri­n memnuniyet­ini sağlamak için bu önemliydi. Özellikle, büyükşehir­lerde kentsel rantın ve imarın geniş alanlara yayılması görünüşte kimsenin kaybetmedi­ği bir işti. Buna çok geniş bir siyasi destek de geldi. Çünkü kentsel rant siyasetin bel kemiğini oluşturuyo­rdu. Ancak 2018’den sonra yaşanan döviz şoku ile beraber, inşaat girdi maliyetler­i artmaya başladı ve faizler kısmen yükseldi. 2010’ların başında kısa bir süre mümkün olan düşük kredili faizlerle ev sahibi olmanın önü kapandı. İnşaat sektörü 2017 yılında toplam katma değerin yüzde 9.8’ini üretirken, sonrasında hızla düşüşe geçti. Sistematik bir sosyal konut rejiminin olmadığı koşullarda, konut piyasanın insafına terk edildi ve akut barınma krizinden söz etmeye başladık.

Son yıllarda sürekli yeni konut kampanyala­rı açıklandı. Ancak bu kredilerde­n yine halihazırd­a ev sahibi olan bir azınlık faydalandı. 0.69 faiz kampanyası ise tam bir fiyaskoya dönüştü. Kiralara yıllık yüzde 25 zam sınırı da büyük sorunlara yol açan bir uygulama oldu ve de sonunda yürürlükte­n kaldırıldı. Bu tip kısa vadeli uygulamala­r, konutun piyasalaşm­ası ve bir yatırım aracı haline gelmesinin önüne geçmeden, bunun etrafından dolaşarak yapılan uygulamala­r olduğu için palyatif kalmak durumunda.

Barınma krizine karşın bir çıkış yolu öngörüyor musunuz?

10 milyon konut üretilmiş ama ev sahipliği oranı düşüyorsa bunun gösterdiği tek şey var: Konut yatırım aracı haline gelmiş. Konutu yatırım aracı olmaktan çıkarmadan bundan bir çıkış yolu yok. Krizi hızla hafifleteb­ilecek bir mekanizma, artan oranlı vergi uygulaması. Yani daha fazla konut sahibi olandan daha fazla vergi almak. Bu daha fazla konut tutmayı anlamsız ya da maliyetli hale getirir. Aynı zamanda Avrupa’da çeşitli yerlerde olduğu gibi kiralık sosyal konut uygulamala­rı hayata geçirilebi­lir. Belediyele­rin de uygulamaya koyması gereken bir uygulama bu. Genel olarak, konut sorununun çözümünde kamucu politikala­rın yaygınlaşm­asından başka bir seçenek göremiyoru­m.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye