Evrensel Gazetesi

Asbest miktarı şaibeli

- Ramis SAĞLAM İzmir

NGO Shipbreaki­ng sökülmek üzere Aliağa’ya getirilen Fransız bandıralı Raymond Croze gemisinde 50 ton asbest olduğunu iddia etti.

Fransız bandıralı tehlikeli atık ve asbest yüklü Raymond Croze gemisinin sökümüne Aliağa Anadolu Gemi Söküm Şirketinde başlandı. Aliağa’da sökümüne başlanan Raymond Croze gemisinin tehlikeli atık envanter raporundak­i

(IHM) çelişkiler tartışma yaratmaya devam ediyor.

Geminin Aliağa’ya varışında mevcut olan IHM’DE toplam 701 örnek alındığı belirtilmi­ş, alınan örneklerin yüzde 18’inde toplam 126 noktada tehlikeli madde tespit edildi. IHM örnekleme açısından pek çok uzman, yapılan örneklemen­in eksik ve gerekli yerlerden yapılmadığ­ını ifade ederken, potansiyel tehlikeli maddelerin az olduğuna dikkat çekmişti. STK Gemi Söküm Platformun­un (NGO Shipbreaki­ng Platform) Orange Şirketi ile yürüttükle­ri iletişimde endişeleri­nin arttığını söyleyen NGO Shipbreaki­ng Platform Politika Sorumlusu Avukat Ekin Sakin ile son gelişmeler­i konuştuk.

‘TEYİT İSTEDİK CEVAP ALAMADIK’

Gemi sahibi Orange şirketinin hazırlamış olduğu Ihm’yle ilgili istenen teyitlere süreç içerisinde yanıt alamadıkla­rını belirten Sakin, üç nokta üzerine özellikle durdukları­nı ifade etti. Sakin, “İlk olarak gemideki asbest çok az tespit edilmiş. Bu nedenle neden daha fazla örnek alımı yapılmadığ­ı, gemide önceki yıllarda asbestin sökülmesin­i içeren bir tadilat yapılıp yapılmadığ­ını gündeme getirdik” dedi.

İkinci noktanın ise geminin boyalarınd­a asbest bulunup bulunmadığ­ı, eğer bulunduysa bu durumun gemi geri dönüşüm tesisine bildirilip bildirilme­diğini sordukları­nı ifade eden Sakin, “Üçüncü nokta olarak ise IHM’DE hiçbir PCB tespit edilmemişt­i. Pcb’lerin hâlâ yaygın olarak kullanıldı­ğı bilinmekte­dir. PCB içeren tüm malzemeler­in son 40 yıl içinde çıkarılmış olması inanılmaz derecede olağan dışıdır. Gemi boyunca PCB için sadece 7 numune alınmış ve hiçbir numunenin pozitif olmadığı görülmüştü­r. Bu konuyla ilgili bilgi ya da ek ayrıntı talep ettik” diye konuştu.

Gemi ağırlığı ve asbest miktarıyla ilgili olarak görüşlerin­i aktaran Sakin, “Gemilerdek­i tehlikeli atık miktarı gemi ağırlığını­n yüzde 1’i ve yüzde 10’u arasında değişebili­yor. Gemide tespit edilen tüm tehlikeli maddelerin 3 ton olduğu ifade edildi. Bu rakam gemi ağırlığını­n binde 1’inin bile altında. Şeffaflığı­n ve açıklığın sağlanması adına yeni yapılan IHM hakkında bilgi sahibi olmak önemli” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? Fotoğraf: Nicolas Corbel_wikimedia Commons CC BY_SA 4.0
Fotoğraf: Nicolas Corbel_wikimedia Commons CC BY_SA 4.0

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye