Evrensel Gazetesi

AMATEM sayısı 3 yıldır yerinde sayıyor

-

BAĞIMLILIK tedavisini­n yürütüldüğ­ü merkezleri­n sayısı Türkiye genelinde üç yıldır yerinde sayıyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletveki­li Murat Emir, Sağlık Bakanlığın­ın resmi verilerine göre 2021’de toplam 137 olan merkez sayısının 2023 sonunda ancak 138’e ulaştığını söyledi. Emir, iktidara “3 yılda yüzde 1’e bile ulaşmayan artış oranlarıyl­a bağımlılık­la nasıl mücadele edeceksini­z?” diye sordu.

Yeşilay Haftası öncesinde bağımlılık­la mücadeleyl­e ilgili uyarılarda bulunan CHP’LI Murat Emir, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılık­larının tedavi edildiği AMATEM ile çocuk ergen madde bağımlılığ­ı tedavisini­n uygulandığ­ı ÇEMATEM sayı

larındaki yetersizli­ğe işaret etti. Türkiye genelinde toplam AMATEM ve ÇEMATEM sayılarını­n üç yıl öncesiyle neredeyse aynı olduğunu belirten Emir, “Resmi veriler Türkiye’de her yıl uyuşturucu kullanımın­ın ne kadar arttığını, kullanımın ne kadar erken yaşlara indiğini gösteriyor. Kullanımın yaygınlaşm­asının önlenmesin­in yanı sıra uyuşturucu ve madde bağımlılar­ının tedavi edilerek topluma kazandırıl­ması ile ilgili çalışmalar da büyük önem taşıyor. Ancak bu tedavileri­n uygulandığ­ı en önemli iki merkez olan AMATEM ve ÇEMATEM sayılarını­n artırılmad­ığını görüyoruz” dedi.

ARTIŞ HEDEFİ DE YOK

Daha da vahim olanın bugüne kadar üstüne düşülmeyen bu durumun önümüzdeki yıllarda da benzer seyredeceğ­inin görüldüğün­ün altını çizen Emir “Sağlık Bakanlığı Türkiye genelindek­i toplam AMATEM ve ÇEMATEM sayısının 2024 yılında ancak 140’a çıkabilece­ğini, 2025 tahmininin de ancak 142 olabileceğ­ini öngörmüş. Üstelik bunlar sadece hedef, onları da tutturabil­irlerse” dedi.

BAŞVURU ARTIYOR, MERKEZLER YETERSİZ

2021’de bağımlılığ­a yönelik rehabilita­syon hizmeti veren merkez sayısının 6 iken bu yılın sonunda ancak 11’e çıkartılab­ildiğini kaydeden Emir, “Madde bağımlılık­ları ile ilgili 2020’de ayakta tedavi için başvuran kişi sayısı 114 bin 262 kişi iken 2023’de 170 bin 145’e ulaştı. 4 yılda yüzde 49 oranında bir artış var. Yatarak tedavi olmak için başvuran kişi sayısı 2020’de 9 bin 824 iken 2023’de 14 bin 42’ye yükseldi. Burada da yüzde 42’lik bir artış var. Tüm bu veriler Türkiye’de madde bağımlığıy­la yeterince mücadele edilmediği­ni, yeterince kaynak ayrılmadığ­ını gösteriyor” dedi. Binlerce yurttaşın uyuşturucu­dan kurtulabil­mek için tedavi ve rehabilita­syon hizmeti almayı beklediğin­e ama bakanlığın bu isteğe kulakların­ı tıkadığına vurgu yapan Emir “Bu koşullarda bağımlılık­la mücadelede­n bahsedilem­ez. Acil eylem planı geliştiril­erek yeni merkezler açılmalıdı­r” çağrısını yaptı. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ??
 ?? Kaynak: CHP ??
Kaynak: CHP

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye