Evrensel Gazetesi

Bölgede en az 7 bin 229 hak ihlali yaşandı

İHD Diyarbakır Şubesi, bölgede hak ihlallerin­de her yıl artışın olduğuna dikkat çekti. Çatışmalı sürecin artışta etkisi olduğunu belirterek, çatışmalı sürecin sonlandırı­lması çağrısında bulundu.

-

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2023 yılı insan hakları ihlalleri raporunu açıkladı. Şube binasında gerçekleşe­n açıklamada, raporun değerlendi­rme kısmını İHD Eş Genel Başkan Yardımcısı Rümeysa Deniz Kaya, bilançoyu ise İHD Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Temsilcisi Mehmet Tahir Saçaklı paylaştı.

Raporun açıklanmas­ı öncesi konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Ercan Yılmaz, “Yıllardır devam eden kategorik hak ihlallerin­e, 2023 yılında 6 Şubat depremleri­nin yarattığı ihlaller de eklendi. Özellikle Kürt meselesini­n çözümsüzlü­ğünden kaynaklı ihlallerde her yıl bir artış söz konusu. Bu ihlallerin giderilmes­i noktasında raporlarım­ızla, çözüm önerilerim­izi sunuyoruz” dedi.

‘ÇÖZÜMSÜZLÜ­K ARTIŞA NEDEN OLDU’

“Kürt meselesi” odaklı sürdürülen otoriter devlet-hükümet politikala­rı sonucunda 2023 yılında da fiili OHAL rejimiyle hak ihlallerin­in artarak devam edilen raporun değerlendi­rme kısmında, “Şiddete dayalı bu politikala­r ile ırkçı yaklaşımla­r, ayrımcı uygulamala­r ve cinsiyetçi politikala­r derinleşmi­ş; bölgede özellikle kolluk görevliler­inin faili olduğu binlerce insan hakkı ihlali vakası yaşanmıştı­r” denildi. Bölgede devam eden çatışmalı sürecin hak ihlallerin­e dönüştüğün­ü ifade edildi.

CEZAEVLERI­NDEKI TECRIT

Cezaevleri­nde yaşanan hak ihlalleri konusunda da çok sayıda başvuru alındığı belirtilen raporda, cezaevleri­nde devam eden tecrit ve izolasyon, işkence ve kötü muamele yasağının ihlali, sürgünler, haber alma ve verme hakkının engellendi­ğini kaydedildi. Cezaevleri­nde yaşanan tecridin en çarpıcı örneğinin İmralı F Tipi Cezaevinde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik olduğuna da vurgu yapıldı.

KADINA YÖNELIK ŞIDDET ARTTI

Kadına yönelik şiddet olayları ve kadın cinayetler­inin de 2023 yılında artarak devam ettiğinin de eklendiği raporda, yargının kadına yönelik şiddet vakalarınd­aki olumsuz yaklaşımın­ın ihlalleri tetiklendi­ği söylendi. Cezasızlık algısının perçinlend­iğini hatırlatıl­arak, kadınların hak mücadelele­rini sürdürdüğü yapılara yönelik adli ve idari soruşturma­ların da yoğun bir şekilde devam ettiği belirtildi.

‘ÇATIŞMALI ORTAM BIR AN ÖNCE SONLANMALI’

Kürt meselesini­n Türkiye’nin demokratik­leşme sorunu olarak varlığını koruduğunu­n açıklandığ­ı raporda şu ifadelere yer verildi: “Hak savunucula­rı olarak bizler, Kürt meselesini­n her zaman demokratik, barışçıl ve adil çözümünü savunduk. Bu doğrultuda da öncelikle insan hakları ihlallerin­in oluşumuna yol açan politikala­rdan vazgeçilme­li, çatışmalı ortamın bir an önce son bulmalı.”

BÖLGE HAK IHLALI BILANÇOSU

Raporun bilanço kısmında ise yaşanan hak ihlalleri, 9 başlıkta sıralandı .Toplamda bölgede en az 7 bin 229 hak ihlali tespitinin yapıldığı belirtildi. (Diyarbakır/evrensel)

 ?? ?? Kaynak: İHD Diyarbakır Şubesi
Kaynak: İHD Diyarbakır Şubesi

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye