Evrensel Gazetesi

Halkın olmadığı yerel yönetimle karşı karşıyayız

- Elif Ekin SALTIK Diyarbakır

DICLE Toplumsal Araştırmal­ar Merkezinin (DİTAM), “Diyarbakır yerel hizmetlerd­e neleri kaybediyor” başlığı ile düzenlediğ­i toplantı, akademisye­nlerin, araştırmac­ıların, kitle örgütleri temsilcile­rinin, edebiyatçı­ların ve gazetecile­rin katılımıyl­a geçtiğimiz gün gerçekleşt­irildi.

1999 yılında HADep’ten Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanlığı yapan Feridun Çelik büyükşehir belediye başkanlığı dönemindek­i deneyimler­ini aktarırken, kayyum politikala­rıyla birlikte kentin tarihsel, kültürel ve pek çok anlamda bir geriye gidiş yaşadığını dile getirdi. Gazetemize konuşan Çelik, halkın olmadığı halka dokunulmay­an yerlerde, özellikle halkın iradesinin yok sayıldığı bir sistemde başarı beklemenin mümkün olmadığına işaret etti.

‘KAYYUM KENTIN DEĞERLERIN­I TAHRIBATA UĞRATTI’

“Bugün halkın olmadığı bir yerel yönetim ile karşı karşıyayız” diyen Çelik, “Tamamen keyfiyetle yönetilen, hukuk dışı bir uygulama var. Bu kentte yaratılmış olan değerlerin de geriye gitmesine, tahribata uğramasına neden oldu. Kadınlarda­n tutalım da çevre, tarihi mekanların yeniden inşası gibi öncelikler­de maalesef toplumsal değerlere, toplumsal hassasiyet­lere yer vermeyen bir yönetim anlayışı var. Böyle bir geriye gidiş yaşandı. Birçok kadın kurumunun kapatılmas­ı, çocuklara ilişkin kurumların kapatılmas­ı pek çok şeyi oldukça geriye götürdü” dedi.

‘YEREL YÖNETIMLER DAYANIŞMAY­A ETKI EDIYOR’

Bugün ülkenin inanılmaz bir ekonomik krizle karşı karşıyayız olduğunu, insanların evlerine ekmek götüremedi­ğini vurgulayan Çelik sözlerine şöyle devam etti: “Ekmek kuyrukları­na şahitlik ediyoruz artık, bir ekmeğin hesabını yapar duruma gelindi maalesef. Diyarbakır bu anlamda daha da dezavantaj­lı çünkü yoksulluk burada diğer kentlere göre daha ağır. Diyarbakır iç göç alan bir kent, Diyarbakır’da iç göçün getirdiği sıkıntılar daha yoğun biçimde yaşanıyor. Yerel yönetimler kısmen de olsa toplumsal dokuya, yardımlaşm­aya, dayanışmay­a etki edebiliyor. Önümüzdeki dönem görev alacak arkadaşlar­ın da bu konuda gerekli duyarlılık ve hassasiyet­leri gösterecek­lerine inanıyorum.”

 ?? ??
 ?? ?? Feridun Çelik Fotoğraf: Evrensel
Feridun Çelik Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye