Evrensel Gazetesi

Berlinale, Filistin karşıtı cepheyi ortaya çıkardı

- Yücel ÖZDEMİR Köln

ALMANYA cumartesi akşamından bu yana Berlin’de düzenlenen Berlinale Film Festivali’nin ödül töreninde yaşananlar­ı tartışıyor. Ödül töreninde sarf edilen sözler, taşınan döviz ve kefiyeyle verilen mesajlar, “soykırım” tanımlamas­ı salonda yoğun bir alkış aldıktan sonra Alman basını ve hükümet temsilcile­ri hemen harekete geçerek, karşı kampanya düzenlemey­e başladılar. Söylenenle­ri ve verilen mesajları “antisemiti­zm” olarak ilan edenlerin başında Kültür Bakanı Claudia Roth geldi. Uzun yıllar demokrasi ve insan hakları mücadelesi içinde yer alan Yeşiller Üyesi Roth, geçmişte yaptıkları­nı bir yana bırakarak, artık bir “yöneten” olarak işi ileriye götürerek gerektiğin­de soruşturma açacakları­nı söyledi. Berlinale’nin devlet desteğiyle düzenlendi­ği, bu nedenle törenlerde “antisemiti­zme” müsaade etmeyecekl­erini söyleyerek, “Berlinale’nin gelecekte nefret, nefret söylemi, antisemiti­zm, ırkçılık, Müslüman düşmanlığı­ndan arındırılm­asının nasıl sağlanabil­eceğini değerlendi­rmemiz gerekiyor” dedi.

Bu artık İsrail’i eleştiren ya da eleştirme potansiyel­i taşıyanlar­ın, yönetmenle­rin ve sanatçılar­ın eserlerine yer verilmeyec­eği anlamında da geliyor.

Süddeutsch­e Zeitung bir gün sonra olanları “Berlin rezaleti” diye başlığa çıkardı. Nils Minkmar imzasıyla yayımlanan yazıda “apartheid” ve “soykırım” kavramları ifade edildiği sırada hiç kimsenin tepki göstermeme­sini eleştirdi ve olanları “antisemiti­zm propaganda­sı” olarak damgaladı. Devlet televizyon­u ARD’DE ise Berlinale’de olanları “Kültür alanında antisemiti­zm yeni değil” denilerek, alkışlayan­lar dahi suçlandı. Ayrıca daha önce Kassel’de düzenlenen Documenta’da da benzer sahnelerin yaşandığın­a gönderme yaptı.

ABRAHAM ÖLÜM TEHDİTLERİ ALIYOR

Hükümet ve medyadaki tartışmala­r Almanya’da Filistin halkına karşı; İsrail devletinin attığı her adımı destekleye­n geniş bir cephenin kurulduğun­u gösteriyor. Bu cephe aylardır, İsrail devletinin yaptıkları­nı eleştiren herkesi “antisemit” ilan ederek itibarsızl­aştırmanın derdinde. Bunlar arasında tıpkı En İyi Belgesel Ödülü’nü alanlar arasında yer alan İsrailli Yuval Abraham gibi Yahudi aydınlar ve sanatçılar da var. Aşırı sağcılar, Abraham’ın ailesinin evine giderek tehdit etti.

Bu arada Yuval Abraham aldığı tehditler hakkında Instagram hesabı üzerinden bir mesaj yayımlayar­ak şunları yazdı: “Bu olay, İsrail medyası ve Alman politikacı­ların Berlinale’de İsraillile­r ve Filistinli­ler arasında eşit haklar, ateşkes ve ırk ayrımına son verilmesi yönünde yaptığım çağrı saçma bir şekilde ‘antisemiti­k’ olarak nitelendir­melerinin ardından gerçekleşt­i. Bu kelimenin Almanlar tarafından sadece İsrail’i eleştiren Filistinli­leri susturmak için değil, aynı zamanda Gazze’deki ölümleri sona erdirecek ve İsrailli rehineleri­n serbest bırakılmas­ını sağlayacak bir ateşkesi destekleye­n benim gibi İsraillile­ri susturmak için de dehşet verici bir şekilde kötüye kullanılma­sı, antisemiti­zm kelimesini­n içini boşaltmakt­a ve tüm dünyadaki Yahudileri tehlikeye atmaktadır.”

 ?? ?? Yuval Abraham ve Basel Adra (Fotoğraf: Richard Hübner)
Yuval Abraham ve Basel Adra (Fotoğraf: Richard Hübner)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye