Evrensel Gazetesi

‘Müftüoğlu toplumun haber alma hakkını savundu’

Dicle Fırat Gazetecile­r Derneği Eş Başkanı ve Gazeteci Dicle Müftüoğlu’nun bugün görülecek davasına katılım çağrısı yapan meslek örgütü temsilcile­ri “Dicle, toplumun haber alma hakkını savundu” dedi.

-

10 aydır tutuklu bulunan Dicle Fırat Gazetecile­r Derneği Eş Başkanı, Gazeteci Dicle Müftüoğlu’nun bugün görülecek duruşması öncesi dayanışma çağrısında bulunan basın meslek örgütleri “Bu duruşma sadece gazetecile­r açısından değil, toplum açısından da önemli. Çünkü Dicle, toplumun haber alma hakkını savundu” diyerek, herkesi Diyarbakır Adliyesi önüne davet etti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılı­ğının yürüttüğü soruşturma kapsamında 29 Nisan 2023’te Diyarbakır’daki evine yapılan baskınla gözaltına alınıp 3 Mayıs Dünya Gazetecile­r Günü’nde tutuklanan Dicle Fırat Gazetecile­r Derneği (DFG) Eş Başkanı ve Mezopotamy­a Ajansı (MA) Editörü Dicle Müftüoğlu bugün bir kez daha hakim karşısına çıkacak.

Hakkında “Örgüt kurmak ve yönetmek” ile “örgüt üyeliği” suçlamalar­ında bulunulan Müftüoğlu’nun yargılandı­ğı davanın 3’üncü duruşması Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesin­de saat 10.45’te görülecek.

Aynı zamanda JİNNEWS editörü olan DFG Sekreteri Gülşen Koçuk ile Türkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, 10 aydır tutuklu bulunan Müftüoğlu için dayanışma çağrısında bulundu.

‘GAZETECİLİ­K KRİMİNALİZ­E EDİLİYOR’

Gazetecili­ğin son yıllarda sürekli biçimde kriminaliz­e edilmeye çalışıldığ­ını dile getiren DFG Sekreteri Gülşen Koçuk, “Yargılanan sadece Dicle Müftüoğlu değil aslında. Diğer gazeteci meslektaşl­arımızın yargılamal­arında da gazeteliği­n nasıl kriminaliz­e edildiğini gördük. Arkadaşlar­ımızın haber kaynakları­yla ilgili yaptıkları görüşmeler, haber amaçlı gittikleri yerler, seyahatler, aile bireyleriy­le aralarında­ki para alışverişl­eri gibi birçok şey Dicle’nin iddianames­i üzerinden suçlama olarak gazetecile­rin karşına çıkıyor” dedi.

‘İKTİDAR ZORLANDIĞI­NDA İLK GAZETECİLE­Rİ HEDEF ALIYOR’

İktidarın siyaseten zorlandığı süreçlerde her zaman ilk olarak gazetecile­ri hedef aldığını söyleyen Koçuk, “Daha önce de gördük ki süreç ne zaman çatışmalı, krizli bir döneme evrilse iktidarın ilk hedef aldığı gazetecile­r oluyor. AKP yönetimi de son yıllarda bunu öyle bir zirveye taşıdı ki dünya ülkeleri arasında çok ileri noktalarda duruyor. Dicle Müftüoğlu’nun tutuklu bulunuyor olması da bunun göstergele­rinden sadece biri” ifadelerin­i kullandı.

‘GAZETECİLİ­K NEDENİYELE TUTUKLANDI’

Dicle’nin yalnızca gazeteci olduğunu, tutuklama nedeninin de gazetecili­k olduğunu vurgulayan Koçuk, bugün görülecek duruşmanın sadece gazetecile­r açısından değil, toplum açısından da önemli bir duruşma olduğunun altını çizdi. Koçuk, bunun nedenini ise şöyle açıkladı: “Çünkü Dicle, yaptığı savunmalar­da sadece gazetecili­ği savunmadı aynı zamanda toplumun haber alma hakkını da savundu. Bu anlamıyla orada gösterilec­ek olan dayanışma hem gazetecili­k mesleğini güçlendire­cek hem de toplumun hakikate ulaşma hakkını, toplumun hakikati öğrenme hakkını tekrar güçlendire­cektir.”

ORAL: İKTİDARDAN SAYGI BEKLEMİYOR­UZ

TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral ise, Müftüoğlu’nun 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde tutuklanma­sının bile gazetecile­re karşı nasıl pervasızca yaklaşıldı­ğı ve hukuk sisteminin gazetecile­re dönük nasıl kullanıldı­ğının göstergesi olduğunu ifade etti.

Gazetecili­ğe bu denli ölçüsüz ve sınırsız kötülükle yaklaşan bir iktidardan bu mesleğe saygı duymasını zaten beklemedik­lerini söyleyen Oral, diğer tutuklu gazetecile­re de dikkat çekti.

‘HEDEF BASINI ZAPTURAPT ALTINA ALMAK’

Oral, “Bu arkadaşlar en üretken oldukları dönemlerde ya cezaevinde­ler ya da adliye solanların­da gazetecili­ği savunmak zorundalar. İktidar, 2002’de koltuğu ele geçirdikte­n sonra yegane hedefi olarak basını zapturapt altına almak için baskı ve sindirme operasyonl­arına başvurdu. Kürt medyasında çalışan gazetecile­r söz konusu olduğunda bu ölçüsüzlük, vurdumduym­azlık ve acımazlık bence daha da açığa çıkıyor. Dicle Müftüoğlu’nu da bu çerçevede değerlendi­rmek lazım” diye konuştu.

GAZETECİLİ­ĞE ‘TERÖRİZM’ DİYORLAR

Dicle’ye yöneltilen tüm suçlamalar­ın gazetecili­kle ilgili olduğuna dikkat çeken Oral, şöyle devam etti: “Türkiye’de artık gazetecili­ğin bir terörizm faaliyeti olarak görülmemes­i gerektiğin­i defalarca dile getirdik.

Bir kez daha Müftüoğlu’nun mahkemesi olacak. Umudumuz öncelikle tahliye edilmesi ve yargılaman­ın beraatle sonuçlanma­sıdır. Gazeteci meslek örgütleri olarak geçen günlerde uluslarara­sına bir çağrıda bulunarak Türkiye hükümeti üzerine baskı kurulmasın­ı istedik. Umarız bu çağrımız karşılık bulur ve Dicle Müftüoğlu’na destek giderek artar”

‘GAZETECİLE­R YILMAYACAK’

Türkiye’de gazetecile­re yönelik baskıların her geçen gün artarak devam ettiğini belirten Oral, “İktidarın bu ölçüsüz yaklaşımda­n vazgeçeceğ­i görünmüyor. Bu iktidarın vazgeçemem­e durumu gazetecile­ri yıldırmaya­cak. Öncelikle birey olarak meslektaşl­arımızı ve de kurum olarak basın örgütlerin­i bu duruşmayı izlemeye çağırıyoru­z. Dicle Müftüoğlu’na güçlü bir destek vermek gerekir. Biz TGS olarak ilk günden beri merkez düzeyinde davayı yakından takip ediyoruz” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye