Evrensel Gazetesi

BEYANNAMEL­ERDE ‘CUMHUR’ VAR, PRATİKTE YOK

-

CUMHUR İttifakı içindeki partilerin beyannames­inde “katılımcı” belediyeci­lik dense de bunun nasıl yapılacağı­na ilişkin tek kelime yok. Halkın yönetime nasıl dahil olacağı, belediye başkanı ya da meclis üyesinin üstlendiği görevleri yerine getirmezse ne olacağı soruları yanıtsız. “Temsili demokrasi” adı altında şimdiye kadarki pratikleri ise “Cumhurun adı bile yok” dedirtiyor.

AKP seçim beyannames­inde özetle, halkın belediye yönetimine katılması, “Stk’lerin planlama, hizmet sunma, karar verme, politika yapma ve uygulama süreçlerin­de aktif katımını teşvik edilecek. Kent konseyleri güçlendiri­lecek. Yönetimind­e katılımda dijitalleş­me ve açık veri yönetimi yaygınlaşt­ıracağı” şeklinde yer buldu. Halkın katılımı taleplerin­i iletmek ve bunlarla ilgili başvuru yapmakla sınırlı kalırken, alınan kararlarda halkın etkisi, kararların hayata geçirilmes­ine dair net bir ifade yok. Dijitalleş­me üzerinden yapılan “oylama ve diğer dijital katılım mekanizmal­arı” üzerinden “demokratik temsil” olarak sunulurken, “E-demokrasi Platformu” ile elektronik oylama, çevrim içi müzakere ve e-katılım yöntemleri­ne vaat olarak yer alırken, bu süreçlerin kararlara etkisi ve belediye yönetimine yaptırımın­a dair net bir şey yok.

MHP, konuya “Üretken belediyeci­lik ve katılım” başlığıyla yer verdiği beyannames­inde, sadece “Vatandaşla­rın e-katılım uygulamala­rına erişimini sağlayacağ­ız. Mahalle meclisleri­ni hayata geçirerek, düzenli toplantıla­r yapılmasın­ı sağlayacağ­ız” ifadeleri yer aldı.

YRP’DE AHLAKÇILIK, İYİ PARTİDE ŞİRKETÇİLİ­K

Yeniden Refah Partisi ise politikası­nı “ahlaklı belediyeci­lik” sloganıyla açıkladı. Gençlik, konsey üzerinden katılımcı, karar alma ile yönetime katılacakl­arı ifadesi yer alırken, bunların nasıl olacağı somut bir şekilde belirtilme­di.

İyi Partinin yerel seçimlerde konuya dair sözü ise şirket yönetimi literatürü­nden alınan “yönetişim” oldu. Akp’nin beyannames­indeki gibi sivil toplum kuruluşlar­ı vurgusu yapılarak katılımı hususunda geliştiril­me vadedildi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye