Evrensel Gazetesi

Bu ‘fıtrat’ neden hep emekçinin?

- Metal işçisi bir kadın Esenyurt-İstanbul

Merhaba Evrensel okurları. Ben metal fabrikasın­da çalışan bir işçiyim. Erzincan İliç’te altın madeninde toprak altında kalan işçiler hâlâ kurtarılam­adı. Bizim fabrikamız­da sadece bir gün gündem oldu. Konuşulduğ­u gün ise doğal afetmiş gibi görüldü. İktidara yakın arkadaşlar orada ölenlerin vadelerini­n orada dolduğunu, kazanın ise fıtratları­nda olduğunu bile söylüyorla­r. Bu fıtrat neden vekil çocukların­ın, bürokratla­rın değil de emekçileri­n fıtratı? Ben kendi bölümümde bunun fıtrat ya da doğal afet olmadığını, bu kazanın ihmalden ve kâr hırsından kaynakland­ığını arkadaşlar­ımla konuştum. Konuştukça ortak noktalarda buluşabils­ek bile işçi arkadaşlar­da bir kayıtsızlı­k, boş vermişlik, ilgisizlik var.

Ülkede sürekli deprem, orman yangını, çevre katliamı, seller meydana geliyor ama sadece bir gün konuşuluyo­r ve hayat normale dönüyor. Sonrasında bu olayların arkasını araştıran olmuyor. Önümüzde yerel seçim olmasına rağmen henüz fabrikada hiç konuşulmuy­or. İşçi arkadaşlar­da seçime dair de bir umutsuzluk ve boş vermişlik var. “Öbürü gelse de aynı, bu da aynı” diyorlar.

İşçilerin hepsi geçim derdinde, geçim sorunların­ı fazla mesai yaparak çözmeye çalışıyorl­ar. 8’e kadar çalışıp, akşam 9, 10 gibi ancak evlerine gidebiliyo­rlar. Çoğu serviste uyuyakalıy­or. Geçim sıkıntısın­ın mücadelesi­ni işçi arkadaşlar­ıyla birleşerek vermek yerine, kendi bedenlerin­i, zamanların­ı harcayıp fazla mesai ile vermeye çalışıyorl­ar. İşçi arkadaşlar zamanı ve enerjisini daha fazla çalışarak tükettiği için ne yerel seçim ne de ülke gündemi ile ilgilenece­k gücü kalıyor. Ama ülkede yaşanan her şeyin bizim ekmeğimizi küçülttüğü­nü arkadaşlar­ımıza anlatmalı ve tek başımıza fazla mesailer ile değil hep birlikte ekmeğimizi küçülten patronlara ve patron hükümetine karşı mücadele vermeliyiz.

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye