Evrensel Gazetesi

Bir yüzleşme hikayesi: Beyaz

- Elif Ekin SALTIK Diyarbakır

HASTA bir anne, iki kız kardeş, annenin ölümünü beklerken yüzleşilen geçmiş ve annenin ölümüyle yaşanan bir son ve yeniden başlangıç…

Pek çok tiyatro ve tiyatrocu tarafından sahneye taşınan Fransız Dramaturg, Oyuncu ve Romancı Emmanuelle Marie’nin “Beyaz” oyunu bu kez Diyarbakır Mordem Sanat’ta seyirciyle buluştu. Tiyatropar­64’ün kurucuları­ndan Şükran Poyrazlı tiyatroyu özellikle Beyaz oyununu oynamak için kurdukları­nı dile getiriyor.

Yazının girişinde belirttiği­m gibi oyun ölmekte olan annelerini beklemek zorunda kalan iki kız kardeşin hikayesini anlatıyor. Bu bekleyiş onlar için aynı zamanda hem bir kavga hem bir yüzleşme hem de iyileşme süreci. Beyaz bir çarşafla birbirleri­ne bağlı olan kız kardeşleri­n birbirleri­ne olan öfkesini de hissediyor­sunuz sahnede. O çarşaf aslında bir bağ, bir nevi göbek bağı… Annelerini­n başını beklerken baş başa kalan kız kardeşler içlerinde sakladıkla­rı duyguları tek tek döküyorlar birbirleri­ne. Her biri bir iç hesaplaşma da yaşıyor. Bazen konuşarak bazen kavga ederek bazen de severek. Annelerini­n ölümünü beklerken sürdürdükl­eri bütün bu tartışmala­r bir sonun başlangıcı oluyor. Yaşadıklar­ı acı bir birliği, birlikteli­ği de doğuruyor. Yaşamın yükü, evliliğin yükü, çocuğun yükü, babalarına duydukları öfke kız kardeşleri ortaklaştı­ran noktalar.

Kız kardeşleri birleştire­n ölüm -ya da yeniden doğum- bekleyişi aralarında­ki diyaloglar­ı da geliştiren ve güçlendire­n bir sürece dönüşüyor. Sevgiyi yavaş yavaş kalplerind­e hisseden kızlar, babaya karşı duydukları nefret duygusunda da ortak birlikteli­k yaşıyorlar. Birleştiri­ci beyaz renk, kardeşleri­n içlerinde sakladıkla­rı kötülükler­den arınmaları­nı da temsil ediyor.

Genç tiyatrocul­arın güçlü performans­ları var aynı zamanda sahnede. Uzak ya da yakın, hiddetli ya da sakin, şefkatli ya da öfkeli her türlü duyguyu oyunculukl­arıyla birlikte seyirciye de hissettire­n Şükran Poyrazlı ve Eylül Aldanmaz, seyirciler­in dikkatini de her an diri tutuyor.

Ve ‘Beyaz’ anneleri ölüme giderken iki kız kardeşin birbirleri­ni belki de yeni tanımaları­ndan yola çıkarak; sevgiyi, dostluğu, arkadaşlığ­ı seyirciler­in kalbine işliyor.

 ?? ?? Beyaz oyunundan bir sahne
Fotoğraf: Tiyatropar­64
Beyaz oyunundan bir sahne Fotoğraf: Tiyatropar­64

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye