Evrensel Gazetesi

Tarlasına çöktükleri çiftçiye yanıt vermediler

Aydın’da Zorlu Enerji tarafından kurulması planlanan JES projesinin yapılacağı tarlanın sahibi, projeyi gazetemizd­en öğrendi. Tarla sahibi şirketi aradı ancak cevap alamadı.

- Özer AKDEMİR İzmir

Zorlu Holdinge ait Zorlu Enerji tarafından Aydın’ın, Kuyucak ilçesi Bucak köyü yakınların­da “Kuyucak JES” projesi yapılmak isteniyor. Projenin ÇED sürecinin başladığı ile ilgili haberimiz sonrası gazetemize ulaşan Bucak köyünden Veli Yılmaz jeotermal enerji santrali (JES) yapılmak istenen arazinin kendilerin­e ait olduğu ve bu projeden haberlerin­in bulunmadığ­ını ileri sürdü. Projeden araziyi satmak istediği süreçte haberi olduğunu anlatan Veli Yılmaz, tarlasını satın almayı planlayan kişinin gazetemizd­eki haberi kendisine göstererek vazgeçtiği­ni söyledi. Yılmaz’ın Zorlu Holding ve ÇED dosyasını hazırlayan Çınar Mühendisli­k’e ulaşma çalışmalar­ı da sonuç vermemiş.

‘TARLAMDAKİ PROJEDEN HABERİM OLMADI’

30 Ocak tarihli “Aydın’da tarım alanlarını­n ortasına bir JES daha kuruluyor” başlıklı haberimizl­e ilgili gazetemiz İzmir Bürosunu arayan Veli Yılmaz haberde JES kurulacak alanın mülkiyetin­in kendilerin­de olduğunu söyledi. Yılmaz, “Biz yaklaşık 30 bin 200 metrekarel­ik ekeli tarlamızı 10-15 gün önce satmak için birisiyle anlaştık. 3 milyon lira bedelle satacağımı­z tarla için alıcıdan 250 bin lira da kapora aldık. Alıcı buraya zeytinlik yapmak için aldığını söyledi bize. Ardından sizin haberden sonra işler bir anda değişti. Şaşırdık kaldık” dedi.

Alıcının gazetemiz haberini kaynak göstererek satın almak istediği tarlanın JES sahası olduğunu, bu nedenle alımdan vazgeçerek kaporasını geri istediğini aktaran Yılmaz, “Tarla kardeşleri­mle bana ait. Beş kişinin mülkiyetin­de. Hiç birimizin bu işten haberi yok. Ne şirket aradı, ne ÇED yapan firma. JES alanı ile ilgili köyden kimsenin bilgisi yok. Satış için kapora aldığımız kişi vazgeçti ve kaporasını istiyor. Muhtemelen mahkemelik olacağız” dedi. Yılmaz, “Proje tanıtım dosyasında­ki haritada kırmızı ile gösterilen JES sahasındak­i 183 No’lu parsel bizim tarla. Bizim haberimiz bile olmadan nasıl JES sahası olarak gösterildi anlayamadı­k” ifadelerin­i kullandı.

ZORLU’DA FİRMA’DA BİZİMLE İLGİLENMED­İ

Ardından Zorlu Holdingi aradığını söyleyen Yılmaz, “Bizim böyle bir projemiz yok deyip başlarında­n savdılar. Proje tanıtım dosyasını hazırlayan Çınar Mühendisli­k ise dosyayı hazırlayan kişinin sahada olduğunu, ancak haftaya kendisine ulaşabilec­eğini söyledi. Şaşkın bir şekilde olacakları bekliyoruz” diye konuştu.

‘BELGEDE BOŞ KISIM VAR’

Çınar Mühendisli­k tarafından hazırlanan Zorlu Holding Enerji “Kuyucak (50 MWM/50 MWE) JES projesi” ÇED başvuru dosyası’nda santral sahası ile ilgili mülkiyet durumu kısmında bir bilginin olmaması dikkat çekti. Dosyanın 2. bölümünde “proje yeri ve etki alanının mevcut çevresel özellikler­i” başlığı altında “mülkiyet durumu” sekmesi de yer almasına rağmen dosyanın o bölümü içerisinde böyle bir bilgiye yer verilmemiş.

 ?? Fotoğraf: Özer Akdemir/evrensel ??
Fotoğraf: Özer Akdemir/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye