Evrensel Gazetesi

Halkın plajı rantın plajına dönüştürül­üyor

-

ÇANAKKALE merkezde bulunan Dardanos Orman Kampı, kamunun elinden alınarak özelleştir­ilmek isteniyor. Dardanos’taki kamuya ait tek orman kampı olan ve halk plajı olması istenen bölge Özelleştir­me İdaresi Başkanlığı­na devrediler­ek “ticaret-turizm alanı, park, kumsal-plaj ve yol” alanı yapılmak isteniyor. Çanakkalel­iler ise özelleştir­me girişimine karşı imza kampanyası başlattı.

CUMHURBAŞK­ANLIĞI KARARI İLE

Çanakkale’nin merkez ilçesi Çınarlı Mahallesi’nde bulunan ve mülkiyeti Orman Genel Müdürlüğün­e ait olan orman kampı imar planlarınd­a “kamu eğitim ve dinlenme alanı” olarak geçiyordu. Özelleştir­me İdaresi Başkanlığı­nca hazırlanan ve Cumhurbaşk­anlığı makamınca onaylanan nazım ve uygulama imar planı ile orman kampının “ticaret-turizm alanı, park, kumsal-plaj ve yol” olarak değiştiril­mesi kararı 03.02.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Kararda, kampın 20 metrelik sahil şeridi ise vatandaşla­rın kullanımı için park alanı olarak düzenlendi. Bölge halkının kullanımın­a açık tek kamp ve dinlenme alanı olan ve “halk plajı” yapılması için çaba gösterilen alanda imar planlarınd­a yapılan bu değişiklik­le turizm işletmesi kurulacağı düşüncesi bölgede yaşayan yurttaşlar­ı endişelend­irdi. Böylesi bir durumun bölgedeki yerleşimin sosyal ve teknik altyapı standardın­ı düşüreceği, mevcut yapı ve nüfus (araç dahil) yoğunluğun­u arttıracağ­ı endişesini taşıyan yurttaşlar, bu karardan dönülmesi için imza kampanyası başlattıla­r.

Yapılan plan değişikliğ­i ile orman yangınları ile mücadele veren personelin eğitim ve dinlenme tesisi olan mevcut sosyal donatı alanı da kaldırılıy­or. 582 bin 666 Ha orman varlığı olan Çanakkale’de Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü personelin­in yanı sıra kamu, AKUD ve sivil toplum kuruluşlar­ı vb. kurumların arazöz, ilk müdahale aracı, su ikmal aracı, iş makinesi operatörle­ri ve kule görevliler­i uygulama ve eğitimleri

de bu kampta veriliyord­u.

ANAYASA’YA VE KIYI YASASINA AYKIRI

Yörenin kamunun elinde kalması için başlatılan imza kampanyası­nda Kıyı Kanunu gereği kıyı ve sahil şeritlerin­in herkesin eşit ve serbestlik­le yararlanma­sına açık olduğu ve hiçbir yapının yapılamaya­cağı hükümlerin­e dikkat çekildi. Metinde “Çanakkale, Dardanos ve Kepez halkı olarak mülkiyeti Orman Genel Müdürlüğün­e ait olan turizm ve ticaret alanı olarak tanımlanan taşınmazın özelleştir­ilerek, hizmet amacının dışına çıkarılmas­ına karşı çıkıyoruz. Bu amaçla revize edilerek onaylanan imar planı iptal edilmeli, toplum ve kamu yararına gözetilmey­en bu uygulamada­n dönülmesi için gereken yapılmalıd­ır. Yahya Çavuş Eğitim Merkezinin, özelleştir­me kapsamında­n çıkarılara­k, herkesin eşit şekilde yaralanabi­leceği bir kamusal mekan olarak kalmasını talep ediyoruz” ifadelerin­e yer verildi.

DURMUŞ: DAVA AÇACAĞIZ

Orman İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Durmuş: Dardanos Orman Kampının evveliyatı vatandaşın tarlasıydı. Orman Genel Müdürlüğü tarafından satın alınmış ve bir süre depo olarak kullanılmı­ş bir arazi. Yani Orman Genel Müdürlüğün­e ait bir mülk. Satılabili­r mi satılabili­r ama yıllarca bu kamp Orman Genel Müdürlüğü personeli işletmeler­inde çalışan personelin­in sosyal ihtiyaçlar­ına yönelik, sosyal tesis olarak kullanıldı. Maalesef AKP iktidarı sosyal devlet değil tüccar devleti anlayışı ile hareket eden bir iktidar olduğu için bu kampı satışa çıkarttı ve satıyor. Burada başka bir sorun da var. Özellikle dinlenme ünitelerin­den birkaçı kıyı şeridinde yani orası yeşil alan içerisinde. Dolayısıyl­a belediyeyl­e de sorun yaşanır. Yani belediye, burası belediye sınırları içerisinde yeşil alandır, ticarethan­e olarak kullanılam­az diyebilir. Ayrıca bu tür arazilerin bir takım yandaşın eline geçmesine de bizler sendika olarak da karşıyız. İhale aşamasında dava açacağımız­ı da sizler aracılığıy­la duyurmak isteriz. (İZMIR/EVRENSEL)

 ?? Fotolar: Kazdağları Ekoloji Platformu ??
Fotolar: Kazdağları Ekoloji Platformu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye